Делото на Националната агенция за приходите срещу глобата в размер

...
Делото на Националната агенция за приходите срещу глобата в размер
Коментари Харесай

Делото за милионната глоба за НАПлийкс затъна в съда

Делото на Националната организация за приходите против санкцията в размер на 5,1 млн. лв., която ѝ беше наложена от Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) през 2019 година, е на път да се окаже невероятно за решение, оповестява Сега.

 

 

Въпреки че изминаха повече от 2 години от началото на правосъдния развой, към момента няма финален акт на първа инстанция в Софийския областен съд. Причината е, че не може да се откри експерт, което да извърши техническата експертиза по делото, изясни пред " Сега " ръководителят на КЗЛД Венцислав Караджов.

 

Следващото правосъдно съвещание е планувано за 28 април, като доста от предходните съвещания са били отменяни или отлагани, сподели информация в системата на СРС. Това съвещание обаче ще се случи, в случай че е подготвена прословутата техническа експертиза. Тя следва да откри какви ограничения са били подхванати или е трябвало да подхващат от приходната организация, с цел да се предотврати хакерската офанзива, в резултат на която изтекоха персоналните данни на милиони българи и чужденци. Тъй като съдът няма специфични знания, без умозаключение от специалист делото не може да бъде решено.

По всичко проличава, че ще минат още години, до момента в който приходната организация вероятно заплати тези 5,1 млн. лв., защото делото още не е завършило на първа инстанция, а най-вероятно въпросът няма да завърши без обжалване. Възможно е на втора инстанция също да бъде назначена техническа експертиза, която да забави решаването в допълнение.

В практиката на Върховния административен съд обаче към този момент има дефинитивно прието обезщетение по Закона за отговорността на страната в резултат на теча на данни от приходната организация през 2019 година Това се случи през май м.г., когато една от жертвите осъди Национална агенция за приходите да й заплати 500 лева Магистратите дефинитивно одобриха, че е потвърдено, че К.С. се е почувствала обезпокоена и несигурна, защото персоналните ѝ данни са станали общодостъпни и злоупотреби с тях не са изключени в бъдеще.

По-всичко проличава, че абсурдът " НАПлийкс " ще остане безнаказан. За хакерската офанзива против сървърите на приходната организация от 2019 година и до момента няма импортиран обвинителен акт в съда.

 

Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на трима души -  Кристиян Бойков, който е работил в българската компания за киберсигурност " ТАД Груп ", притежателя на сдружението Иван Тодоров, както и комерсиалния шеф на компанията Георги Янков. Те обаче към момента не са изправени пред съда, макар че държавното обвиняване в началото остави чувство, че разполага със солидни доказателства, част от които даже бяха публикувани до медиите.

Преди половин година представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев съобщи пред " Сега ", че следствието за " НАПлийкс " е завършило, а внасянето на обвинителния акт следва да стане след прецизиране на обвиняванията. До момента това не се е случило.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР