Делото на ЕК срещу България беше заведено през 2013 г.

...
Делото на ЕК срещу България беше заведено през 2013 г.
Коментари Харесай

Забраната за земеделие и риболов в Калиакра предизвика граждански протести

Делото на Европейска комисия против България беше заведено през 2013 година поради реализирането на вятърни паркове и голф стадиони край Калиакра, без за тях да са направени екооценки.

Още по тематиката
От решението на съда не следват финансови наказания за страната

Това са делото за софийските боклуци и две процедури за транспониране на екозаконодателството

Генералният юрист на Европейски Съюз изиска България да бъде наказана по част от обвиняванията. Съдът би трябвало да се произнесе до края на годината

ДНСК ще изиска срутване на противозаконната двуетажна вила

Жители на общините

Протестът на жителите

От рано сутринта в петък хората от района бяха обсадили община Каварна. Според разнообразни медии те са създали жива верига, с цел да не позволен в постройката специалистите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), които трябваше да участват на.

Пред БНР общинският консултант от Балчик и предприемач Виктор Лучанов разяснява, че поминъкът на хората в района ще бъде изцяло погубен. " До през вчерашния ден вие сте имали лозе, през днешния ден към този момент не може да имате ", е показал още той. Кметът на Каварна Нина Ставрева също изрази единодушието си с протестиращите, защото по думите й никой не се е допитал до тях при оповестяването на предпазената зона.

Пред публицисти в София министър Димов разяснява, че министерството няма да промени мнението си във връзка с оповестената зона и че локалните поданици ще получат обезщетение, което се планува по Програмата за развиване на селските региони и по оперативна стратегия " Околна среда ". Той също по този начин подсети, че в случай че се беше стигнало до неоправдателна присъда за България, страната ни е трябвало да заплаща милиони санкции, както и дневна глоба от 20 хиляди евро, до момента в който построените към този момент уреди не бъдат дефинитивно съборени. Той даде за образец Испания, Ирландия и Гърция, където се е стигнало до събарянето на здания, които са били построени в предпазени територии.

Наказателната процедура

Делото на Европейска комисия против България беше заведено през 2013 година поради построяването на вятърни паркове и голф стадиони край Калиакра, без за тях да са направени екооценки. До делото се стигна, откакто през 2008 година екозащитници подадоха тъжби в Европейска комисия поради стотиците издадени разрешителни за градеж по Северното Черноморие. Впоследствие страната наложи мораториум за построяването на нови ветропаркове в района, което докара до започването на дело поради към този момент построените уреди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР