Делото на Болтън живее: Тръмп е подготвян за война в

...
Делото на Болтън живее: Тръмп е подготвян за война в
Коментари Харесай

Рискуват ли САЩ и Иран да влязат във война, без да искат

Делото на Болтън живее: Тръмп е подготвян за война в Иран ", е заглавие, появило се в РИА " Новости " малко над ден след офанзивата против петролни уреди на Саудитска Арабия.

Подобни мнения могат да се срещнат в съветски медии, рядко подкрепени от освен това от острия звук на американския президент - със заглавието се има поради уволненият консултант по сигурността на Доналд Тръмп, Джон Болтън, прочут с усета си към военни интервенции.

Този път обаче самият Тръмп даде мотив в миг, когато напрежението сред Вашинтон и Техеран се натрупва от месеци - при започване на лятото двете страни бяха на косъм от сериозна ескалация, откакто Тръмп в последния миг анулира въздушен удар.

Ще се стигне ли до война сред Съединени американски щати и Иран? Наблюдатели от дълго време се готвят за този отговор.

Какво и за какво сподели Тръмп

След офанзива и новината за срутва в иранското произвеждане Тръмп написа: " В подготвеност (сме) според от потвърждението, само че чакаме да чуем от Кралство (Саудитска Арабия) кой имат вяра, че е повода за офанзивата и по какъв начин би трябвало да действаме. "

Въпреки всички гръмки изречения против ръководещите в Иран до момента президентът не бе си разрешавал такива подмятания. А изказване за иранска интервенция в офанзивата (за която другояче поеха отговорност шиитските бунтовници хути в Йемен) пристигна и от Рияд, и от Вашингтон - и двете страни съзират иранска диря. Съединени американски щати настояват, че сателитни фотоси потвърждават иранското присъединяване, Саудитска Арабия - че има доказателства за приложимост най-малкото на ирански оръжия (военни специалисти от дълго време приказват за поразителна аналогия сред оръжия на хутите и иранските).

Часове след мнения на американските управляващи, че доказателствата им сочат напълно към Иран, Тръмп даде сигнал, че отговорът на офанзивата ще зависи от саудитската оценка. Коментарите на Рияд обаче бяха сдържани - евентуално е употребявано иранско оръжие и офанзивата не е пристигнала от Йемен, само че повече е мъчно да се каже преди края на следствието.

Разнопосочни сигнали

Дали посланието за подготвеност на Тръмп, употребявал израз от американския боен диалект се отнася за приложимост на военна мощ против Иран, паравоенни в Ирак (някои настояват, че офанзивата е дирижирана точно оттам) или хутите, също подкрепяни от Техеран, не стана известно в хода на деня, отеляза Си Ен Ен. Часове по-късно обаче визепрезидентът Майк Пенс опита да направи крачка обратно, като разтълкува думите на Тръмп и ги отнесе към енергийната самостоятелност на Съединени американски щати от последно време. Той има поради, че поради шистовата гражданска война зависимостта на Вашингтон от изникналата рецесия на пазарите ще е по-малка.

Журналистът Хавиер Блас от " Блумбърг " написа по това време в " Туитър ", че с коментара си Тръмп е оставил саудитския престолонаследник (Мохамед бин Салман) притиснат до стената: " Ако не уточни към Иран, евентуално ще разочарова Тръмп, само че (ако) го направи, може да стартира пълномащабна война с Техеран с незнаен излаз. "

" Тръмп оставя Рияд да реши дали да нападне Иран - а в случай че това се случи, иранците евентуално ще атакуван още по-силно, " написа журналистът Джулиън Боргър за " Гардиън ". Той отбелязва, че офанзивата е единствено образец за устрема на противниците да реализират задачите си с всички ограничения, без да стигнат до война. " Но възможностите да се избегне подобен конликт понижават всякога, когато залогът се вдигне. "

 Парад на ирански гвардейци на годишнината от началото на войната сред Иран и Ирак през 1980 година, септември 1980 година
© Associated Press

Парад на ирански гвардейци на годишнината от началото на войната сред Иран и Ирак през 1980 година, септември 1980 година

Тръмп в същото време е по-внимателен след уволняването на " ястреба " Джон Болтън - от една страна не желае да наподобява слаб, от друга съперникът на американското военно наличие по света надали би желал да стартира война по време на акцията си за преизбиране. Решението му е да хвърли топката към Саудитска Арабия. "

Според Кърстин Контероуз, някогашен чиновник на Белия дом, в този момент в Атлантическия съвет, президентът евентуално подми от диалог с принц Халид бин Салман, зам.-министър на защитата, посетил Вашингтон, че Рияд не поддържа война с Техеран сега - принцът го е споделил на Държавния департамент, Пентагона и Централно разузнавателно управление на САЩ. Според енергийния специалист Елън Уолд, отговаряща за въпроси, свързани със Залива, саудитската войска мъчно би се справила с боен отговор на Иран - не е готова за него.
" Locked and loaded "

And " waiting to hear from the kingdom ". Now MbS is boxed: if he doesn’t point to #Iran, he’s likely to dissapointing Trump, but he does, he could start an all-war with Tehran of unknown end | #OOTT
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР