Делото Гала вечер на Буте се отнася за злоупотреби при

...
Делото Гала вечер на Буте се отнася за злоупотреби при
Коментари Харесай

Няма Прошка, Преди Малко Съдът Реши! Тикват В Затвора Бивша Министърка За Безочлива Корупция И Вземане На Подкуп!

Делото " Гала вечер на Буте " се отнася за злоупотреби при организирането на интернационална церемония вечер на професионалния бокс с присъединяване на известния румънски боксьор Лучиан Буте през 2011 година, които съгласно прокурорите са нанесли основни вреди на държавния бюджет.

Елена Удря, която беше министър в интервала 2008-2012 година, е приета за отговорна за три случая на взимане на рушвет и един случай на корист със служебно състояние. Бившата министърка обаче е оправдана по обвиняване в опит за отклонение на еврофондове.

Според прокурорите тя е спонсорирала нелегално мач сред Лучиан Буте и французина Жан-Пол Менди със средства на министерството, като е получила комисионна от 10 % от всеки контракт. Съдът разпореди също, че Удря би трябвало да заплати близо 3 милиона евро за нанесените вреди, показва Асошиейтед прес.

44-годишната Удря, която беше един от най-влиятелните румънски политици през последното десетилетие, доближена на някогашния президент Траян Бъсеску и самата тя претендент на президентските избори през 2014 година, отпътува при започване на годината за Коста Рика, където съгласно юриста й е получила политическо леговище.

По същото дело някогашният ръководител на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа бе наказан дефинитивно на пет години затвор по обвинявания в съучастничество във взимане на рушвет.

В първата си реакция след присъдата Удря написа във Facebook, че " към момента има прокурори и съдии, които извършват заповедите и поръчките на генералите от Румънската разследваща работа ".

По-рано юристът й изиска елиминиране на всички доказателства по делото, които са получени на основата на протоколи за съдействие сред Националната дирекция за битка с корупцията и Румънската разследваща работа.

Спорните протоколи за съдействие бяха разссекретени наскоро и провокираха опасения за интервенция на тайната работа в активността на правораздаването.

Адвокатът на Удря Воронел Радулеску съобщи през днешния ден, че решението на съда ще бъде атакувано с всички разрешени от закона средства.

От своя страна някогашният президент Траян Бъсеску посъветва Удря да се пази, защото съгласно него има способи за преразглеждане на присъдата, съобщи Аджерпрес.

На въпрос по какъв начин е приел присъдата, Бъсеску съобщи:

" С голямо страдание, което изхожда от убеждението ми, че тази жена не е получила чанта с пари, нито е направила корист със служебно състояние, тъй като подписът й не стои на документ за покупка или нещо такова ".

Според вестник " Адевърул ", с цел да избегне решетките, Елена Удря би трябвало да остане в " заточение " минимум 11 години, когато изтича по отминалост присъдата. Изданието отбелязва, че Румъния няма двустранно съглашение за екстрадиция с Коста Рика, само че и двете страни са подписали Конвенцията на Организация на обединените нации против корупцията, която би могла да замести двустранния контракт в процедурата по екстрадиция.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР