Делото бе образувано по жалба на „Метал Фусион“ ООДСъс съдебен

...
Делото бе образувано по жалба на „Метал Фусион“ ООДСъс съдебен
Коментари Харесай

Съдът потвърди отказа на РИОСВ за леярната на Метал Фусион

Делото бе формирано по тъжба на „ Метал Фусион “ ООД

Със правосъден акт, предписан по дело № 618/2021 година, Административен съд – Русе отхвърли жалбата на „ Метал Фусион “ ООД, против Решение № РУ-20-П от 26.07.2021 година на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе. По силата на административния акт бе прекъсната процедурата по оценка на въздействието върху околната среда за капиталовото предложение на сдружението за „ преустрояване и смяна предназначението на част от промишлена постройка за действия по преправка на черни метали и произвеждане на елементи от въглеродна и неръждаема стомана в Западната промишлена зона “ на гр. Русе.

Делото бе формирано по тъжба на „ Метал Фусион “ ООД с възражения за незаконност и незначителност на решението, като главните доводи, показани от сдружението, бяха свързани с позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила и несъгласие с материалноправните разпореждания. Бе направено и искане да се прогласи за незначително или анулира като незаконосъобразно обжалваното решение, а преписката да се върне на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе за ново изговаряне.

В хода на правосъдното произвеждане бяха събрани голям брой доказателства, с които бе открито, че плановото предложение на сдружението за преустрояване и смяна предназначението на промишлена постройка и активност по преправка на черни метали включва 5 бр. изпускащи устройства на излъчвания на замърсители в атмосферния въздух със съответните пречиствателни уреди. Следствие тази активност е открито, че генерираните замърсители на въздуха ще са прахуляк и общ органически въглерод, а в състава им се съдържат феноли, амини и формалдехид, които са рискови и канцерогенни, нервират дихателните пътища и провокират неприятни миризми.

Въз основа на показаната писмена документи е открито, че територията, в която попадат процесните парцели (съгласно Общия организационен проект на Община Русе), е избрана като „ най-вече индустриална “. Предвид разграничението, несъмнено от законодателя, в посочената софтуерна зона е неприемливо съчетаването на действия, част от които са обект на капиталовото предложение.

С по този начин откритите условия съдът приема, че оспореното решение е издадено от административния орган след осъществяване на всички дейности и процедури, планувани в Наредбата за Оценка на въздействието върху околната среда. Съгласно нормата на член 2а алинея 2 от Наредбата прекратяването на процедурата по оценка на въздействието на околната среда може да се извърши във всеки стадий от процедурата, в който по преписката постъпят данни за недопустимост на капиталовото предложение.

С тези съображения съдът приема, че оспореният административен акт е закономерен, а жалбата и изложените в нея възражения и правни доводи – неоснователни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР