Делфинче на 9 дни почина в във варненския делфинариум. В

...
Делфинче на 9 дни почина в във варненския делфинариум. В
Коментари Харесай

Променя се закон, защото някой си е купил два морски лъва

Делфинче на 9 дни умря в във варненския делфинариум. В тази връзка ръководителят на фондация "Четири лапи " Явор Гечев сигнализира в профила си в обществена мрежа, че в Народното събрание е импортирано предложение за смяна в Закона за отбрана на животните, с което да се позволи потреблението на морски лъвове и тюлени в представления и атракциони.

Оказва се, че предлагането е импортирано още при започване на юли тази година, когато в Народното събрание се обсъждаха промени в Закона за ветеринарно-медицинската активност, така наречен закон за наморниците. Промяната в размерите на глобите за притежателите на кучета без наморници беше призната на първо четене и в комисията, и в пленарната зала, напомни Гечев пред БНР.

Между първо и второ четене трябваше да постъпят оферти за изменение. От това се възползват трима народни представители - Лъчезар Иванов, Нели Петрова и Владимир Вълчев от ГЕРБ. Предложението е с преходните заключителни разпореждания в Закона за ветеринарно-медицинската активност да се промени Закона за отбрана на животните и по този начин да се позволи с изключение на потреблението на делфини за представления, да е законно и потреблението на морски лъвове и тюлени. Депутатите не показват претекстове за концепцията си.

Често се случва да се прокарва нещо през преходните и заключителни разпореждания, изключително в този парламент. Това удостоверява и ръководителят на "Четири лапи " посредством този свеж образец. "Това е доста скандална процедура да се пишат каквито и да било закони на коленце. Внася се нещо и сред двете четения ще го дооправяме. Оказа се, че към 90 на 100 от българските закони се пишат по този метод без да се прави какъвто и да било разбор. Да не приказваме, че когато се прави законова смяна, тя се обмисля от няколко месеца до няколко години ", безапелационен е Гечев.

Интересното е, че в тази ситуация, въпросното предложение е мъчно за разкриване в уеб страницата на Народното събрание и не е съпроводено с претекстове. Умишлено се предлага нещо сред разискванията на даден закон. Така се заобикаля мнение на отраслови министерства, публичен спор. Избягва се потребността от внасяне на претекстове. От фондацията обаче знаят претекстовете, а точно във варненския делфинариум към този момент са били импортирани два морски лъва. Двама от народните представители, внесли предлагането пък за определени в регион Варна.

Има страни, в които има въведена цялостна възбрана за развъждане на всевъзможни китоподобни в плен. В България възбраната е частична. В момента тюлени и морски лъвове не са позволени за развъждане отвън естествената им среда. Единият от тюлените, импортирани в делфинариума във Варна, идва от Холандия. Председателят на защитническата организация разяснява, че там през 2014 година са неразрешени всички представления с диви животни. Средната дълготрайност на живот на делфин в дивата природа е сред 30 и 50 години, а в делфинариум - към 12-13 години. В делфинариума в крайморския град през последните 5 години са умряли 5 делфинчета на възраст от няколко дни до няколко месеца след раждането си.

Нито за делфините, нито за морските лъвове и тюлените може да бъде основана изкуствена среда с оптимални условия за живот. От "Четири лапи " са безапелационни, че това не се прави за децата и техните родители, които заплащат за представленията. Целта е да се угоди на един бизнес. Делфинариумът във Варна не е неправителствена организация, която се финансира и по-късно парите отиват за лекуване и подкрепяне на делфини в дивата природа.

"Въпросът тук е кардинален. Дали един човек, който си купува животни, неразрешени за развъждане в затворени пространства за развлечение, може да си разреши да вкарва промени в закона посредством трима депутати тихомълком? Дали това е редно? Допустима процедура ли е в Народното събрание и дали това не се назовава лобизъм? В естествена страна, в случай че излезе това в общественото пространство, въпросните народни представители непосредствено си подават оставките и завършват с политиката. Нека още веднъж обърнем внимание на схемата. Първо се купуват морските лъвове. След което трима депутати, двама от които определени от варненския регион, внасят предложение за промени в законодателството, с цел да се легализира бизнесът с тези животни ", подлага на критика проблема ръководителят на организацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР