Делегация, водена от помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и

...
Делегация, водена от помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и
Коментари Харесай

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО впечатлен от Пловдив

Делегация, водена от помощник-генералния шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началника на отдел „ Европа “ в Центъра за международно завещание Берта Де Санкристобал, посрещнаха в Пловдив кметът Здравко Димитров и заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

По време на своята аудиенция, гостите посетиха кв. Капана, Римския стадион, Източния бранш на Античния стадион на Филипопол,Форум Север и Епископската базилика на Филипопол, която бе и крайната им цел.

Голямата базилика, Малката базилика и мозайките в подлез Археологически са частите на серийния обект „ Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия “, който е вписан в Индикативния лист на ЮНЕСКО за значими културни и естествени обекти още през 2018 година. Гид по време на обиколката в Епископската базилика бе доц.д-р Елена Кантарева – Дечева - и.д. шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “, художник-реставратор, доцент по иконопис и технология и техника на живописта в компетентност „ Църковна живопис “ в АМТИИ, която от 2015 година е архитект и началник на реставрацията на мозайките на Епископската базилика на Филипопол.

„ Изключително съм впечатлен от това, което видях в Пловдив. Особено по какъв начин са показани другите културни пластове. Посещавали сме и познавам София, само че до момента не сме имали удоволствието да забележим обектите, които са в индикативния лист на страната. Дискутирахме с кмета Здравко Димитров какъв брой е значимо да поставиш консервацията на културното завещание в средата на нововъведенията за града. ЮНЕСКО поддържа градове, които кипят от ново строителство, само че в това време пазят културното си завещание. Пловдив е брилянтен образец за това по какъв начин поданството е в центъра на този развой “, сподели помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне, който е и някогашен министър на културата на Чили. Той разясни, че няма рецепта какъв брой години ще продължи прекосяването от индикативния лист до оповестяването на един обект за част от наследството на ЮНЕСКО, само че акцентира, че като се изключи че би трябвало да бъдат изпълнени всички условия, страната е тази, която най-после би трябвало да презентира по отговарящ метод кандидатурата на груповия монумент на културата.

„ Тази аудиенция е доста значима за Пловдив. Намираме се в стадий, в който би трябвало да разпространяваме имиджа на града. За първи път представител на ЮНЕСКО идва в Пловдив. Показахме му положителните образци и по какъв начин като политика на локалната власт слагаме културата и културното завещание в центъра. Тази година, с новия бюджет ще бъде предоставено на ОИ „ Старинен Пловдив “ правенето на План за запазване и ръководство на Базиликите. След като проектът бъде одобрен и след използването му, следва аудиенция на ЮНЕСКО, която да установи по какъв начин се ползва проекта и какви са резултатите. Независимо, че няма рецепта или наложителни периоди, ние имаме своя небосвод и планувани стъпки в тази посока. Тази аудиенция е знакова и е доста значимо страната, дипломатите и всички институции да имат сериозна рекламация, да работят и лобират Базиликите в Пловдив да станат част от международното културно завещание ", сподели заместник-кметът Пламен Панов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР