Делегация на Централната избирателна комисия, водена от председателя Ивилина Алексиева

...
Делегация на Централната избирателна комисия, водена от председателя Ивилина Алексиева
Коментари Харесай

ЦИК участва в международна конференция

Делегация на Централната изборна комисия, водена от ръководителя Ивилина Алексиева и членовете Румяна Сидерова и Катя Иванова, взе присъединяване в 27-та годишна конференция на Асоциацията на органите за ръководство на избори от Европа (ACEEEO), която се организира в интервала 5-7 септември 2018 година във гр. Вилнюс, Литва.

В конференцията взеха присъединяване над 50 представители на органите за ръководство на изборите на страните членки на АСЕЕЕО и други органи за ръководство на избори, представители на интернационалните организациии (ООН, ОССЕ, Венецианска комисия към Съвет на Европа и други), огромни интернационалните наблюдателски оранизации, представители на университетските среди и специалисти.

Темата на конференцията беше: „ Гарантиране на поверителността, сигурността и неприкосновеността на гласоподавателя “. Председателят Ивилина Алексиева модерира кръгла маса на тематика: „ Осигуряване на сигурност на процеса на гласоподаване “, в която представители бяха лорд Ричард Балф, вицепрезидент на Комитета за демократични избори, член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа; Дариус Повилаитис, специалист по киберсигурност на ЦИК-Литва и Юлия Шипилова, старши избирателен консултант в IFES.

В заключителната декларация участниците в 27-та годишна конференция на ACEEEO подчертаха смисъла на запазването и насърчаването на сигурността, неприкосновеността и честността на изборите.

Изборите съставляват отправната точка на демократичния развой и всеки неуспех може да заплаши цялата демократична система. Затова е от първостепенно значение да се изпълнят демократичните стандарти във връзка с сигурността, неприкосновеността и честността на изборите.

Участниците в конференцията признават, че цифровата епоха значително промени изискванията за провеждането на избори. Цифровите платформи са станали част от всекидневието, което слага сигурността, неприкосновеността и честността пред нови провокации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР