Делегации на Швеция и Финландия пристигнаха днес в Турция за

...
Делегации на Швеция и Финландия пристигнаха днес в Турция за
Коментари Харесай

Делегации на Швеция и Финдландия в Турция за преговори за НАТО

Делегации на Швеция и Финландия дойдоха през днешния ден в Турция за диалози по възраженията на Анкара против приемането на двете страни в НАТО. Проблемите ще бъдат разисквани по лист, като ще бъдат изчистени неясноти, изясни шведската страна. Тя увери, че не финансира тероризма.

Анкара упреква Стокхолм и Хелзинки в поддръжка на прокюрдски организации, които дефинира като терористични.

Турция упорства Швеция и Финландия обществено да осъдят освен Кюрдската работническа партия ПКК, само че и нейните филиали като изискване за банкет в НАТО. Съединените щати, Англия и Европейски Съюз дефинират тази организация като терористична, само че редица членове на Пакта подкрепяха сирийския ѝ клон в битката с Ислямска страна.

Анкара назова Швеция и Финландия разплодник на терористи като ги упрекна, че приютяват прокюрдски деятели и почитатели на Фетулах Гюлен, упрекван от турските управляващи за опита за прелом от 2016-та. Турция ще упорства за закриване на фондации и организации, свързани с ПКК и Гюлен.

" Естествено ще разгледаме и обсъдим листата (с претенции на Турция) и ще изгладим редица неща, които са неразбираеми в известия в медиите и в изказвания от други места. Несъмнено става въпрос за това къде изпращаме финансова помощ, да вземем за пример, и че продаваме оръжия. Ние не изпращаме пари на терористични организации, явно, нито пък оръжия ", уточни шведският министър председател Магдалена Андершон.

Турското държавно управление упорства Швеция и Финландия да вдигнат оръжейното ембарго за страната, наложено дружно с други членки на НАТО след нахлуването в Сирия през 2019-та за изтласкване от границата на кюрдските милиции. В по-широк аспект Анкара упорства да бъде върната в програмата F-35, откъдето беше изключена след договорката за съветски противовъздушни системи S-400.

Освен това Турция се надява да закупи самолети Еф-16 и да модернизира наличните си машини. Не е изключено турският водач Ердоган да употребява сегашните условия за активизиране на националистическия избор на президентските и парламентарнти избори по-късно повече от година. За участие в НАТО е нужна поддръжката на всички 30 страни-членки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР