Делата на Мартин Божанов не са приключили в негов интерес,

...
Делата на Мартин Божанов не са приключили в негов интерес,
Коментари Харесай

Председателят на Съюза на съдиите: Делата на Нотариуса не са приключили в негов интерес, въпреки заплахите

Делата на Мартин Божанов не са завършили в негов интерес, макар заканите, в това число против арбитър Владислава Цариградска. Дори въпросът, по който тя е била прокурор, не е приключил в негова изгода. Това сподели в ефира на NOVA ръководителят на Съюза на съдиите Татяна Жилова.

" Няма по какъв начин кръговете към Нотариуса и Петьо Еврото да нямат пресечна точка някъде. Тя не може да е отвън прокуратурата ", разяснява Жилова.

По думите ѝ доста пъти е имало данни за непозволено въздействие върху независимостта на съда и прокуратурата.

" Напоследък се заприказва за търговия с власт. Във всяка комерсиална договорка има търсещи и предлагащи - в средата са медиаторите. Напълно липсва диалог за тези, които търсят въздействие, както и за тези, които го оферират. Някои висши магистрати наподобяват сюрпризирани от протичащото се, а това е смущаващо. Мрежата на въздействие в съда не е толкоз публикувана, колкото в прокуратурата ", добави тя. 

" Ако Борислав Сарафов спомага на Комисията на Висш съдебен съвет, която се занимава с дисциплинарните нарушавания на съдиите, ще има доста добър резултат. Това ще бъде показателно дали прокуратурата има волята да проверява. Обществото би трябвало да реализира външен напън, с цел да се прочисти правосъдната система. Оттеглянето на сегашния основен прокурор би помогнало, само че не е решаващо за откриване на истината ", счита Жилова.

" Вероятно следва да забележим още компромати и разкрития. Мисля, че доста имена ще станат известни. Дали ще се потвърдят незаконни сформира - не може да се каже. Това не лишава Съдийската и Прокурорската гилдия от опция за търсене на отговорност. Магистрати могат да бъдат освободени от правосъдната власт поради нарушаване на етичните правила ”, уточни ръководителят на Съюза на съдиите.

Според нея въвеждането на проверяващи функционалности на парламентарната комисия в Народното събрание е нож с две остриета. Тя е безапелационна, че порочните феномени би трябвало да се проверяват по едно и също време, а не парче по парче.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР