Делът на сивата икономика в България е 37,8%, което ни

...
Делът на сивата икономика в България е 37,8%, което ни
Коментари Харесай

МВФ: Близо 38% е делът на сивата икономика в България

Делът на сивата стопанска система в България е 37,8%, което ни слага на едно от водещите места в Европа, сочат данните на Международния валутен фонд (МВФ). Сред балканските страни отстъпваме шампионското място в тази отрицателна ранглиста единствено на Косово, чийто индикатор е 38,8%, и на Черна гора с 38,2%. Македония е покрай нас освен като територия - нейният индикатор за дял на сивата стопанска система е 37,6%.

Хърватия е с 35%. Румъния е някъде към златната среда на Балканите с 34,8%. Сърбия има 34,5%, Босна и Херцеговина - 34,5%, Гърция демонстрира " добър " резултат от единствено 1/3 сив дял от стопанската система си. Най-добре на полуострова са Турция - с 29,6% и Албания, която е с едвам 28,3%.

Във връзка с този документ гръцкият в. " Катимерини " написа, че гръцката страна би могла да инкасира доходи три пъти по-големи от взиманията по Единния налог върху собствеността (ENFIA) всяка година, в случай че противозаконната стопанска система на Гърция беше лимитирана до междинното равнище на развитите страни в Европа.

Документът на МВФ " Обясняване на сивата стопанска система в Европа " слага Гърция измежду страните с най-големи противозаконни стопански системи. Сивата стопанска система на страната доближи 30,2% от общата стопанска система през 2016 година, последната година, за която са налични данни. Това е равно на каузи, който страната загуби по време на рецесията.

Проучването на МВФ откри най-високите проценти на противозаконна стопанска система в Източна Европа, като в Косово тя доближава до 38,8% от Брутният вътрешен продукт, в България - 37,8%, и Естония - 36,8%. От друга страна, противозаконната стопанска система на Австрия възлиза на едвам 9,4% от Брутният вътрешен продукт, в Люксембург тя доближава 9,7%, а в Швейцария 9,8%. Според анализаторите на МВФ развитите стопански системи са имали приблизително 15-20 % сива стопанска система, а разрастващите се стопански системи са сред 30 и 35 %.

Данните на МВФ за България са доста по-високи от тези, които дават българските синдикати и работодатели за към 20% сив бранш. По формалните данни от Национален статистически институт като " сиви " могат да бъдат избрани към 21% от българската стопанска система, което е над 23 милиарда лева от Брутният вътрешен продукт. Това значи, че над 23 милиарда лева от недекларирани действия се случват " на сиво " и по никакъв метод не стигат до облагане с осигуровки и с налози. Това е една пета от целия ни Брутният вътрешен продукт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР