Декларирането на недвижима собственост е важно и задължително за всички,

...
Декларирането на недвижима собственост е важно и задължително за всички,
Коментари Харесай

Стъпки как да декларираме недвижима собственост. Срокове и отстъпки при данъците

Декларирането на недвижима благосъстоятелност е значимо и наложително за всички, които имат парцел. Независимо дали е закупен, завещан или получен посредством подаяние, това би трябвало да се отрази в данъчната декларация. Декларирането е задължителено при всяко ново придобиване на недвижимо имущество, като и при други промени в собствеността, даването чартърен, ново строителство или при промяна на предназначението на парцела. Но какво би трябвало да знаете , когато попълвате такава декларация?

  1.  За да попълните данъчната декларация за неподвижен парцел, би трябвало да съберете нужните документи като : доказателство за благосъстоятелност, уверение за въвеждане в употреба, удостоверение за наследници или позволение за прилагане. Важно е да имате копия на всички нужни документи, които ще приложите към нея.
  2. Изберете вярната форма за декларацията. Документите, от които се нуждаете при декларирането, в случай че сте в ролята на физическо лице, са
  • Декларация по член 14 от Закона за локалните налози и такси /ЗМДТ/;
  • Документ за благосъстоятелност /копие/;
  •  Разрешение за прилагане или уверение за въвеждане в употреба /при ново строителство/;
  • Удостоверение за наследници /при наследство/;
  • Решение на ТЕЛК /при главно жилище/;
  • Пълномощно /при подаване на декларацията от пълномощник/.

3. Попълнете всички нужни данни за вашата благосъстоятелност, като следвате инструкциите и проверявате за неточности. Преди всичко би трябвало да се означи, че бланката за попълване може да се разграничава според от вида парцел , който притежавате /къща, апартамент, земя и други/. Най-използваната бланка е декларацията, според член 14 на ЗМДТ . Можете да я получите от локалната общинска администрация или да я изтеглите от уеб страницата на общината или държавните институции.

При какви сличаи могат да се употребяват данъчни облекчения ?

Подаването на документа се прави от лицето, което е задължено да го направи, като това може да бъде притежателят на парцела, друго лице с компетенции за ръководство и потребление на парцела, потребителят на индустриалното имущество или компанията, която има право на прилагане, концесионерът или лицето, което ръководи съответното имущество.

За парцел, който се употребява като главно жилище , на данъчно задълженото лице се поставя правото да се възползва от 50% понижение от размера на налога.

Имот, който е главно жилище на разположение с понижена продуктивност от 50% до 100% , има право да се възползва от данъчно облекчение, като понижението в размера на налога е 75% .

Данъците би трябвало да се платят на две равни вноски до 30 юни и 31 октомври . Ако цялата стойност на налога се заплати до 30 април , се употребява отстъпка и от 5% .

Национална агенция за приходите припомня на българите зад граница да заявяват своите собствености

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР