Декларация от ПГ на ПП ГЕРБ-СДС, прочетене днес от парламентарната

...
Декларация от ПГ на ПП ГЕРБ-СДС, прочетене днес от парламентарната
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Разминаването между думите и делата е истинската промяна, която за съжаление продължава

Декларация от ПГ на Политическа партия ГЕРБ-СДС, прочетене през днешния ден от парламентарната естрада от заместник-председателя на групата Александър Ненков:

" Уважаеми господин ръководител,

Уважаеми дами и господа народни представители,

през последните 7 месеца сме очевидци на невиждано увеличение на цената на електрическата сила на БНЕБ в сегментa " ден напред ", както и на цената на природния газ. Цената на електрическата сила доближи 1 061 лева за мегаватчас в 18.00 часа на 22.12.2021г. Подобни ценови равнища се реализират за първи път от основаването и действието на БНЕБ и това е извънредно обезпокоително.

Още в границите на 46-ото Народно заседание, ние от Политическа партия ГЕРБ – Съюз на демократичните сили алармирахме служебното държавно управление да предприеме дейности, свързани с преодоляване на цените на енергоресурсите и да създаде обезщетителен механизъм за подкрепяне на българския бизнес, който да подсигурява неговата конкурентоспособност. Нашият зов беше подминат с неуважение и няколко месеца по-късно резултатите не закъсняха – стотици затворени предприятия, спрени производства и освободени служащи.

Днес, когато българският бизнес е изправен до стената, ограниченията които ръководещите към момента обмислят, наподобяват безпределно закъснели, тъй като високите сметки за декември към този момент са факт. Вчера бяхме задоволително съответни и Ви представихме голям брой копия на фактури за сметките за електрическа сила на разнообразни икономически субекти, от които стана ясно, че разликата сред разноските им за ток през декември 2021 година по отношение на декември 2020 година е голяма. А цената на природния газ за месец януари 2022 година по отношение на декември 2021 година е по-висока с повече от 30%. Опасяваме се, че до момента в който държавното управление прави разбори и основава работни групи, съществува риск, напълно скоро да няма на кого да показа своите разбори и да предложи закъснелите си ограничения, тъй като огромна част от дребния и междинния бизнес ще бъде изправен пред банкрут.

На фона на тази тревожна обстановка, изключително притеснителен е фактът, че за първи път от близо 30 години страната ни е без признат Закон за държавния бюджета на Република България за 2022 година Това значи, че липсва ясна визия за политиките на ръководещото болшинство, посредством които то има намерение да реши множеството рецесии, в които се намираме – здравна, икономическа, ценова, обществена. За страдание неналичието на признат Закон за държавния бюджет за 2022 година е повода да няма явен отговор на въпроса по какъв начин, по кое време и дали общините, бизнесът, здравните заведения, образователните заведения и битовите консуматори ще бъдат обезщетени за фрапантното повишаване на цените на електрическата сила и природния газ през последните месеци.

Освен, че държавното управление закъсня с ограниченията, считаме че това, което се разисква като предложение от тяхна страна, не е съответно на обстановката. Вчера бяхме очевидци по какъв начин в пленарна зала, без основателни претекстове, беше отхвърлено предлагането на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили за създаване на обезщетителен механизъм, който в най-пълна степен би удовлетворил българския бизнес. В тази връзка, сътрудници, знаете ли коя дата е на следващия ден? И с цел да не Ви стресирам ненужно ще Ви кажа - на следващия ден е 15 януари, тъкмо един месец, откогато Народното събрание одобри Решение за основаване на Временната анкетна комисия за въпросите с енергийната рецесия и оферти за справяне с нея. Въпреки направените тогава пламенни поръчки, че тази комисия, изтъквам: " Ще извърши съществени разбори, въз основата на които ще бъдат взети значими решения! ", на процедура нищо не свърши. Срокът на нейното деяние безславно завърши: без отчет, без разбор, както и без каквото и да е предложение. Единственото извършено нейно съвещание беше във връзка оферти от ГЕРБ-СДС мораториум, само че пък нейните членове въпреки всичко справедливо, в кавички, ще получат 5% повече върху възнагражденията си за този месец.

Колеги, предходната седмица, при започване на пленарната сесия, Вие, от ръководещото болшинство, не си направихте труда да визиите своите цели. Вчера не се изказахте нито един път по предлагането ни за компесаторния механизъм за бизнеса. Това безмълвие стартира да става все по-оглушително и плашещо. Ние, от ГЕРБ-СДС, сме мощно обезпокоени, в случай че всички поръчки за разбори, работни групи и съответни решения, приключват по този незнаен метод, както гореспоменатата комисия. Започваме да ставаме очевидци на тотално разминаване сред думи и каузи, а може би точно разминаването сред думите и делата е същинската смяна, която за жалост продължава! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР