Декларация от името на парламентарната група на БСП за България“Уважаеми

...
Декларация от името на парламентарната група на БСП за България“Уважаеми
Коментари Харесай

Корнелия Нинова към ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС: За три месеца възстановихте модела „Борисов“, само ние останахме срещу него

Декларация от името на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “
Уважаеми сътрудници народни представители,
Имаше една добра традиция в предходни парламенти, когато имаше същински парламенти, в края на сесията да се вършат заявления от името на парламентарни групи, които да дадат една самокритика на свършеното и самооценка, в случай че нещо не е свършено. Ние от „ Българска социалистическа партия за България “ се придържаме към тази традиция и в този смисъл ще приказвам и през днешния ден пред вас, тъй като през днешния ден завършва първата сесия на 49-ото Народно заседание.
Три доста динамични месеца, след пет избора и след политическа рецесия България има постоянно държавно управление и работещ парламент. Какво се случи през това време? Всичко в това Народно заседание вървеше в два проекта – един забележим за пред света и един прикрит – той беше същинският. Видимият – заявления за смяна, за непоклатимост, за положителното на България. Сритият – замяна, неустойчивост и допълнително случаи в ущърб на българския народен интерес.
Започнахме с договаряния сякаш за реализация на първия мандат, при цялостното схващане на мандатоносителя, че всичко ще се случи с втория – безспорна реплика за доброжелателност и договаряния за основаване на държавно управление. Хора, които се кълняха, че ще си отрежат ръцете, в случай че се съберат с политическия си конкурент, едноръките джентълмени, партии на взаимното отричане стигнаха до здрава прегръдка. Лодката против “Росенец ” дебаркира в прегръдката на Движение за права и свободи. Борбата за изчегъртване на ГЕРБ и от ареста на Бойко Борисов стигна до неговата политическа реабилитация и отбягване от наказателна отговорност, с помощта на „ изчегъртвачите “ до този миг Политическа партия и Демократична България. Тръгнахме с плаващи болшинства, което беше неустойчивост и неустановеност и стигнахте, след 2 месеца и половина, до трайна, постоянна, сигурна коалиция ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.
Уж се направи правосъдна промяна, сякаш за правдивост. Какво се реализира като резултат? Видяхме безусловно контролируеми и нечестни членове на Висш съдебен съвет, които могат да си сменят мнението за 24 часа два пъти. Това, което постигнахте – отстраняването на един основен прокурор, избор на нов, няколко висящи разногласието, избавяне на Бойко Борисов от „ Барселонагейт “, а на Кирил Петков – от наказателно гонене за нарушение на Конституцията. Дотук това е резултатът от правосъдната промяна.
Уж трябваше да се борите за бързо влизане в еврозоната. Един от въпросите, който трябваше да се реши е за Българска народна банка, а действително овладяхте Българска народна банка с политически назначения. Единствената сериозна самостоятелна институция до момента към този момент стана тежко политически подвластна.
Уж трябваше да въведете разговор, усмиряване, народна власт – стигнахте до цялостно отричане на опозицията. Оставихте опозицията без комисии, без координиране на дневен ред, без право да приказват – тъкмо противоположното на заявеното. Уж правда и почитание към Народното събрание – никакво ценене на законите и разпоредбите. Приемахте закони на две четения в едно съвещание, нарушавахте правилника за работа на Народното събрание, дадохте съображение за обжалване в Конституционния съд на доста от текстовете, които приехте. Уж да се сложат регулаторите в ред, а в действителност препирня за постове – ти на мене, аз на тебе. Обявихте избор, прекратихте го, отново започнахте избор, до момента в който се откри работа на подобаващ и дисциплиниран човек, който да извършва политически поръчки, а не да оглавява самостоятелни регулатори.
Уважаеми български жители, снощи, по време на гледането на бюджета, ГЕРБ дадоха отмора, тъй като трябваше да се договорят за едно предопределение с ПП-ДБ. Добре, по този начин са решили, по този начин са създали, само че част от сговора е било – ще ви подкрепим бюджета, в случай че ни назначите индивида. Бюджетът на страната е пленник на кадровите им разногласия и борби, на раздаването на постове, пари и власт. Това са вашите заплати, пенсии, майчинство, лечебни заведения, опазване на здравето, обучение – всичко е пленник на битката за власт, постове и пари снощи в 2 часа в една стаичка в Народното събрание. Ето по този начин се редят регулатори и постове в страната – за сметка на хората. За да се стигне до абсолютния казус предишния ден – министърът на финансите да не признае бюджета. Такова нещо не се е случвало. Уж бюджет за народа, а то бюджет за пазарлък.
Предстои през днешния ден да се внесе сякаш и нова Конституция. През този план желаят да закрепят властта си, само че към този момент на равнище най-висшия юридически и държавнически акт – Конституцията. Да лишават мандатите на кметовете, да подредят политически Висш правосъден съвет и най-много – да лишават българското достолепие и да заличат българската история като сменят празника 3 март с 24 май.
Това са двата проекта на всички дейности, които станаха дотук. Всичко това облечено в евроатлантическа завеса – забулено като европейско, умни, съвременни, напредничави и реформатори, което ни отдалечава всеки ден от европейските полезности. Но ги употребява като щит, с цел да злодействат зад него. Ползва ги на ръба на риска да вкарат България във война. Уж защитавайки ни, предприемайки дейности за евакуиране на складовете на Българската войска – без бистрота, без познание какво се дава, по кое време се дава, за какво се дава. Газейки интернационалното право и непризнавайки интернационалната конвенцията от Монтрьо, газейки интернационалното право и непризнавайки конвенцията, която не разрешава касетъчни бомби, подписана от 120 страни - нищо не ги интересува. За властта, парите и зад евроатлантическата завеса ще продадат и предадат всичко. За три месеца се свърши това.
Евроатлантическият заслон им служи като опрощение за тъпчене на националния интерес на България, без да се преценяват с действителностите. Няколко социологически изследвания демонстрират в последно време, че 80% от гласувалите в това изследване не утвърждават изпращането на военна помощ в Украйна. 80% не желаят да бързаме с влизането в еврозоната. 80% не утвърждават промяната на националния празник, а и от през днешния ден 80% не утвърждават приемането на измененията в Конституцията, които оферират ръководещите. И какво се получава, уважаеми българи – 80% от вас не желаят това, което вършат ръководещите, 20% го желаят. Виждате ли парадокса – малцинството 20% и болшинството в Народното събрание. Това болшинство не съставлява българския народ. Представлява ги на хартия, като гласове, различен е въпросът по какъв начин са ги взели тези гласове. Но не съставлява същинската воля на българския народ по основни въпроси за националния интерес и за живота на всеки български жител.
За три месеца ни върнахте три години обратно. А желаете, през смяна в Конституцията, да закрепите ръководството си за 30 напред. Защо споделям, че ни върнахте обратно? България исторически направи един кръг и се върна в изходна точка. Исторически към 20-та година. Спомняте ли си, с част от вас бяхме по площадите с хиляди хора против модела на ГЕРБ. Три изгубени години за България! Върнахте го с цялостна мощ. Не „ с 200 “, както споделя Борисов, с 400 го върнахте. Три изгубени години за България. Възстановяване на модела – оня модел на задкулисието, на паралелната страна, на сглобката, на която вие станахте главен притежател. Ето това се случи за три месеца.
А по какъв начин можеше да бъде, можеше да бъде напълно друго. Можеше да има национално отговорно държавно управление, неполитическо и непартийно. С стратегия от 10 точки. Все още нямате стратегия. Предварителна стратегия с поддръжка от всички ни за излизането на България от рецесията, с визионерство, с реформаторство, с промени в основни системи за българския живот – демография, обучение, опазване на здравето, стопанска система. Можеше. Но тогава нямаше да има наместване на ползи, сглобка, ала-бала и така нататък Тогава щеше да има България. Нямаше да има партийни ползи, персонални имунитети, тичане от наказателна отговорност и възобновяване на модела „ Борисов “.
През цялото това време, тези три месеца, ние останахме поредни, кардинални – каквито сме били в последните години. Защо вие се борихте против Борисов 2 месеца, ние – 10 години. И сме единствените, които оставаме на тази позиция против модела „ Борисов “. Не влязохме в сглобката. Внесохме тези законопроекти, които са значими за България и за българските жители – отхвърлихте всичко. Ваша воля. Днес имате болшинство. Но скоро ще се чуе волята на народа, тъй като тя е висшата и тъй като той е болшинството в България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР