Декларация от името на БСП за България“ Уважаеми народни представители

...
Декларация от името на БСП за България“ Уважаеми народни представители
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Има две правителства. Истинското е на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС

Декларация от името на „ Българска социалистическа партия за България “

Уважаеми народни представители от ръководещото болшинство ГЕРБ-СДС-„ Продължаваме промяната “-„ Демократична България “, докога мислите да я карате по този начин? Коалицията на имунитетите сложи страната на трупчета, до момента в който си разпределя порциите на властта. Напълно е пропуснат народът и неговите паники. Всеки ден давате мотив и доказателства, че това не е държавно управление в интерес на България, а е клуб по ползи.

Прегазихте Конституцията. Нарушихте куп закони. Не почитате никакви правила, само че през вчерашния ден се случи нещо невиждано в парламентарната история на България. Мнозинството ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ сами си блокираха личния дневен ред в правна комисия. Такова нещо не е имало, откогато съществува Народното събрание. При това го направиха, с цел да не изслушат личния си министър на правораздаването какво счита за правосъдната промяна. Обратно на всякаква логичност, закони и правила, че Народното събрание изслушва министрите. При Борисов те въобще не идваха и унижаваха Народното събрание. Сега този министър решил да пристигна, само че болшинството, назад на всевъзможни правила, не желае да го изслуша и блокира целия дневен ред на правната комисия.

Уважаеми ръководещи, от началото на Народното събрание нямате нито един закон признат с болшинството на ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ. По всички закони сте на друго мнение и се карате. Няколко да напомня: за КПКОНПИ два разнообразни плана, взаимно си блокирате гласуването по най-важния сякаш закон. По закона за разделянето на следствието от прокуратурата, най-важният в правосъдната промяна, разнообразни мнения, гласувате друго. Избрахте Пеевски в конституционната комисия с друго гласоподаване в ръководещото болшинство. Същото стана с Борисов във външна комисия. За бюджета, в действителност най-важният закон в страната, се карахте 3 часа между тях. Какво значи това? Означава неустойчивост, неустановеност и липса на вероятност пред България и пред българските жители.

Преди седмица тук декларирахме от трибуната, че е доста рисково, че минаваме на плаващи болшинства. И че това не може да подсигурява в нито един миг какъв закон ще влезе и какъв и какъв ще излезе най-после. С очите си видяхме по какъв начин става на процедура – влиза един закон, стартирате да се карате, взимате отмора и стартирате да тичате по стаите, да влизате тихомълком един на различен в стаите, да се договаряте на правилото “ти на мене, аз на тебе “, влизате и излиза напълно различен закон на правилото на алъш-вериша, а не на правото и на грижата за хората. Нестабилност и неустановеност.

Вчера чухме депутати на ПП-ДБ към този момент да признават, че Народното събрание е минал на плаващи болшинства и няма ръководещото болшинство и това е доста рисково. Чухме да се усещат като смокинов лист. Казаха: “Ние няма да сме смокинов лист на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане ”. Добре.

Сега разбирате ли, уважаеми български жители, за какво Българска социалистическа партия прекъсна диалозите за държавно управление в някакъв подобен вид? Не Гешев, не Пешев, не Сарафов. Никой не е отговорен за нашето решение с изключение на един – споделя се Бойко Борисов. Казва се също мъдрост и опит на партия, която взима рационални решения. Защото това, което вие чувствате през днешния ден, че сте смокинов лист, ние го разбрахме преди 1 месец, че желаят да ни употребяват за смокинов лист. Тогава аз го нарекох: „ Няма да сме аварийна гума на тротинетката ”. Няма да сме смокинов лист на задкулисието. Знаете ли за какво? Защото, когато попитахме Борисов на тези диалози: “Ние сме срещу войната и до дъно ще стоим да не изнасяме оръжие “, той сподели: „ Ама вие ще сте в държавното управление, ще викате: „ Не, само че аз ще си го внеса в Народното събрание и ще мина с гласовете на други групи. На Политическа партия и на ГЕРБ “. В този миг взехме решение, че прекъсваме. Защото сме мъдри и опитни хора. Защото няма да позволим Българска социалистическа партия да е смокинов лист. Такива, каквито вие се чувствате през днешния ден, по вашите лични думи. Че сте смокинов лист на задкулисието. Сега го казвате. Има една хубава национална приказка: „ Късно е либе за китка “ - или ще го играете това хоро до дъно, или се пускайте на време.

Уважаеми български жители, истината е следната: в България съществуват две болшинства: едно публично е на книга, на двете първи партии, на евроатлантиците. На обединението на войната, на иминутетите, на страха и на омертата. Но същинското, което движи нещата в страната и взима решенията, е ГЕРБ, „ Възраждане ” и Движение за права и свободи. Защото с това болшинство се взеха най-важните решения и по правосъдната промяна и блокажа през вчерашния ден в правна комисия. ГЕРБ, „ Възраждане “ и Движение за права и свободи са блокирали през вчерашния ден чуването на министъра на ПП-ДБ и на държавното управление. Е, обстоятелства ли са? Факти.

Всичко това го изговорих, с цел да се обърна към околните на потърпевшите от дрогирани и пияни водачи. И не смейте да ми кажете, че това е популизъм. Уважаеми български жители, опечалени близки на жертви, обстоятелствата са следните – „ Българска социалистическа партия за България “ внесе на 19 април 2023 година закона, с който се усилват наказванията за такива водачи, не се позволяват условни присъди, лишават се транспортните средства и така нататък Всичко това, което вие желаете на митингите си, всичко това, което ни подадоха от Министерство на вътрешните работи, от прокуратура, съдии и споделиха: „ Ето това направете, с цел да има правдивост “. И ние го внесохме на 19 април.

Законът е признат на първо гласоподаване в зала на 19 май, един месец по-късно. На 26 май, по предложение на ПП-ДБ, е продължен срокът за оферти сред първо и второ гласоподаване. На 9 май с публично писмо ние, от Българска социалистическа партия, желаеме от Росен Желязков да включи законопроекта в дневния ред на свиканото съвещание. Отказано ни е, несъмнено. На 10 май го желаеме в зала – отказано ни е. Комисията отхвърля предлагането ни за включване и в дневния ред на правна комисия. На 17 май още веднъж го желаеме тук в зала – отново е отхвърлено. На 18 май – няма го в дневния ред на правна комисия.

Вчера е в дневния ред на правна комисия и ние сме щастливи, че най-сетне този законопроект ще види бял свят. Уви, карайки се за постове за власт, блокирайки си личното болшинство, неискайки да изслушват министър, провалят целия дневен ред на комисията и този закон още веднъж е на трупчета.

Кажете го на хората, господин ръководител, вие ги приехте тези хора, вие им обещахте, гледахте ги в очите, споделихте им тъгата и им обещахте: този закон ще бъде целта. И какво? От 19 април, когато „ Българска социалистическа партия за България “ сме го внесли, през целия този развой, когато сме упорствали да се гледа, та до 21 юни – 2 месеца по-късно, нищо. Господин ръководител, по този начин няма да стане. Намерете метод, придвижете този закон. Заедно с тези промени в Наказателния кодекс сме предложили и промени във връзка с каналджиите: увеличение на наказванията, лишаване на имущество, да няма условни присъди и така нататък за трафика на мигранти. Вчера още веднъж имаме случай на цялостен рейс мигранти в центъра на София. И този закон не мърда. Шенген ли? Нали ви беше приоритет Шенген? Кога ще ни одобряват с тези мигранти всеки ден по улиците? И вие не желаете един текст да придвижим.

Какво свястно решихте, откогато съществува този парламент и има болшинство – едно ми кажете, свястно, което повлиява на хората? Да, стартира въздействие върху хората, само че неприятно, не по-добро. Няма да ни одобряват в Шенген, до момента в който не решим тези въпроси. Ние сме за Шенген и сме го упорствали години наред. Вие – „ евроатлантиците “, проваляте тази европейска цел на България. Моля, господин ръководител, този път съществено и настойчиво - и няма да се откажем, и аз няма да се откажа – всеки ден ще излизам и ще слагам въпроса за Наказателния кодекс, наказванията за дрогирани и пияни, наказванията за трафиканти и мигранти и по кое време той ще влезе в зала. Има доста процедури по правилника на Народно събрание, намерете метод този закон да бъде гледан и признат.

Източник: вестник " Дума "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР