Deep Space (DSAC), новият атомен часовник най-накрая е готов за

...
Deep Space (DSAC), новият атомен часовник най-накрая е готов за
Коментари Харесай

НАСА ще тества нов атомен часовник

Deep Space (DSAC), новият атомен часовник най-сетне е подготвен за тестване, а НАСА стартира да го приготвя за изстрелване през тази година, откакто работи върху него две десетилетия.

Съвременните галактически транспортни средства и обсерватории употребяват атомни часовници за навигация, тъй като те са най-точните устройства за отчитане на времето. Въпреки това, методът, по който работят, не е съвършен за потребление в галактически сонди и кораби, които минават в по-дълбокия космос и надвишават ниската орбита към Земята.

Атомните часовници употребявани през днешния ден от галактическите организации би трябвало да бъдат свързани с наземни антени. Антената изпраща сигнали към галактически транспортен съд, а той ги изпраща назад на Земята.

Днешните часовници употребяват разликата във времето сред изпращането и приемането на сигнал, с цел да изчислят местоположението, пътя и скоростта на галактическия транспортен съд. Атомният часовник предава командите на галактическия транспортен съд въз основа на тези калкулации. Докато сигналите се движат със скоростта на светлината, този развой може да отнеме часове – колкото по-далече е галактическият уред, толкоз по-дълго би трябвало да чака сигнал.

Deep Space Atomic Clock взема решение този проблем, като е на борда на самия галактически транспортен съд, което значи, че не е належащо да се разчита непрестанно на двупосочната връзка със Земята. Той може да употребява сигнала, изпратен от Земята, с цел да пресметна позицията и скоростта на галактическия уред, без да се постанова да връща сигнала назад. Това значи, че галактическите кораби могат да се движат и да трансформират курса си по-бързо, в сравнение с през днешния ден и могат да се съсредоточат върху постигането на задачите на задачата, а не да прекарват времето си в пренастройване на антени.

В допълнение, DSAC ще разреши на наземните антени да наблюдават голям брой спътници в една област – да кажем на орбитата на Марс – защото няма да е нужно да чакат галактическите апарати да реагират.

Новият атомен часовник за дълбокия космос ще бъде тестван още тази година, на галактически транспортен съд с задача от програмата на американските военновъздушни сили за нови галактически технологии. Часовникът е с компактни размери, има размера на тостер, за разлика от сегашните атомни часовници, които са с размера на огромен ледник.

Основната цел на НАСА е да се реализира акуратност от 0,3 наносекунди с новия атомен часовник, само че първата му задача в космоса ще съставлява триумф в случай че прототипът може да поддържа тъкмо време до две наносекунди, разясняват от Космическата организация.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР