Дебатът за промените в Кодекса на труда прерасна в исторически

...
Дебатът за промените в Кодекса на труда прерасна в исторически
Коментари Харесай

Дебатът за промените в Кодекса на труда прерасна в исторически спор за датите 3 март и 24 май

Дебатът за измененията в Кодекса на труда прерасна в исторически спор за датите 3 март и 24 май. Спорен за депутатите в пленарна зала се оказа импортираният от ПГ ГЕРБ-СДС законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се предлага Народното събрание да разгласи датата 24 май за народен празник на България.

В хода на дебата стана ясно, че отрасловата комисия по труда не поддържа законопроекта. Депутатите от " ИТН ", " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане " настояха да не се опълчват двата празника. От " Демократична България " обявиха, че тематиката е значима, само че не може да бъде обсъждана просто като една от многото промени в Кодекса на труда.

От името на вносителите Радомир Чолаков изясни, че е редно всички народни представители да се замислят какъв облик построяваме пред света. 3-ти март насочва сигнал, че ние сме признателни на Русия. На 3-ти март българите благодарят на съветските братя освободители. На 3-ти март постоянно паралелно до българското знаме е редно да се вее съветското знаме. Това е сигналът, който България насочва с националния си празник, сподели Чолаков. По думите му вторият сигнал, който насочваме, е обвързван с облика на Санстефанска България . Тази карта на Санстефанска България, за българския народ и за българската история, е проблем. Тя ни е основала три национални произшествия. Този блян - той е доста прекрасен, доста величествен, доста възвишен, само че е довел до три национални произшествия, добави депутатът.

Чолаков уточни, че зад всяка друга дата, с изключение на 24 май, " пробива сянката " на една велика мощ, без която ние не можем. Чолаков сподели още, че 24 май към този момент стартират да ни го крадат. " Великата мощ сподели, че кирилицата е пристигнала от македонските земи ", добави депутатът. Колегата му Петър Николов настоя, че 24 май е същинският празник на българите. Не е официозна дата, не е нещо, което страната е вменила на хората, а е празник, в който българите взимат цвете, отиват на черква. Ние сме трансформирали националния си празник в дата за поклонение пред непозната страна, уточни депутатът. По думите му 24 май е празник, на който ние не сме признателни на непозната страна, а е празник, с който ние се гордеем със себе си. Това е празник на владетелите, на царете от българския " Златен век " и блестящата Преславска цивилизация, сподели Николов.  

Депутатът Петър Кънев от ПГ " Българска социалистическа партия за България " уточни, че дотук всичко е отлично. Искам единствено да ви осведомявам, че датата 24 май е формален празник на Русия, сподели Кънев.

Костадин Костадинов („ Възраждане “) уточни, че е доста мерзко, неприлично и нечистоплътно от българския парламент да се опълчват българките празници. 3-ти март сплотява българския народ. Той сподели, че явно има политически аргументи да се желае в този момент 24 май да е националният празник на България.Според него има целенасочена акция против 3-ти март. Не може и не трябва двата празника да се опълчват по никакъв метод, безапелационен е Костадинов.Нека да не вършим като нашите братя в Северна Македония, дано не извращаваме историята. Целият този спор е безусловно непотребен, сподели Костадинов.

Филип Попов от левицата сподели, че нормално националните празници са свързани с независимостта и свободата. Той напомни, че с подписването на Санстефанския кротичък контракт се основава Третата българска страна като обособен интернационален юридически индивид. Естествено и обикновено е 3-ти март да бъде народен празник на България, сподели Попов. Дотам ли опряхте, сътрудници от ГЕРБ, не посягайте на 3-ти март и не го противопоставяйте на 24-ти май, моли той. Колегата му Александър Симов прикани да не употребяват такива значими дати като част от политическата битка. Това политизиране на националните празници е нещо надълбоко перверзно и порочно, уточни Симов. Никой не може да съпостави и опълчи тези два празника, сподели още Симов.

Той добави, че има нужда от доста по-широк публичен спор, а не от заиграване с обикновените политически пристрастености на всекидневието. 
Пламен Николов от " ИТН " също настоя, че всички публични празници би следвало да бъдат сплотяващи. Ако ние противопоставяме един формален на празник на различен - това разделя хората. Нека не вършим по този начин, че през три-четири десетилетия да променяме националния си празник, моли Николов. Той означи, че във метафизичен подтекст, за нас,като нация, националната независимост би следвало да бъде най-голямата полезност. В този смисъл най-великата дата в българската история, която поставя завършек на петвековното иго е 3-ти март, добави депутатът. 3-ти март е народен празник и следва да остане подобен, сподели Николов.

Христо Иванов, ръководител на ПГ " Демократична България " (ДБ), моли да бъде открит метод и метод да бъдат разисквани всички тематики по филантроп метод, отвън всякаква политическа обстановка. Много разделения станаха, а времената са доста тежки и ще стават все по-тежки и дано не си вършим илюзии, моли Иванов. Идват тежки времена, най-малкото, което би трябвало да опитаме да създадем в тези времена, е да се опитаме малко да се посъберем, малко да се пооткажем от лесните благоприятни условия да се нацепим по още една тематика и да се счепкаме по още една тематика. После, на другия ден, по какъв начин тъкмо ще взимаме значимите решения, попита Иванов. Темата е значима, с почитание към нуждата тя да бъде разисквана, хайде да я обсъдим по някакъв по-добър метод, сподели Иванов. 
Дебатът по оферти законопроект за смяна на националния празник продължава повече от 3 часа. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР