ДДС за бирата и виното, които се консумират в заведения,

...
ДДС за бирата и виното, които се консумират в заведения,
Коментари Харесай

Депутатите одобриха по-ниското ДДС за бирата, виното и фитнес услугите от 1 август

ДДС за бирата и виното, които се употребяват в заведения, и за всички спортни занимания се понижава на 9%. Това реши дефинитивно Народното събрание, приемайки на второ четене на измененията в Закона за локалните налози и такси със 100 гласа " за ", 12  " срещу " и 5-има  " въздържали се ". Поправката беше призната с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", " Воля " и един самостоятелен.

Туроператорите, туристическите сътрудници и така наречен инцидентен транспорт, обвързван с туристическите услуги, ще заплащат също 9 % Данък добавена стойност. Същата ставка ще заплащат и уредниците на така наречен фитнес услуги, които също са претърпели стопански вреди от пандемията от COVID-19. 

Намалената ставка влиза в действие от 1 август и ще се ползва до 31 декември 2021 година, взеха решение депутатите.

" Това е последният, заключителен стадий от ограничения, ориентирани към туристическия бизнес, който беше най-силно ударен поради пандемията. Ефектът от понижаване на налога за ресторантьорските услуги към този момент е налице ", коментира Валери Симеонов, който е един от вносителите на промените, осведоми Българска телеграфна агенция.

Румен Гечев / " Българска социалистическа партия за България " / прикани ГЕРБ да не трансформират решението си от преди един месец и още веднъж да отхвърлят това екзотично предложение.

" Защо да го отхвърлим? Първо тъй като десетки хиляди български компании са във банкрут, усилва се безработицата с десетки хиляди - ние ще понижаваме ДДС-то на вино, бира, фитнеси, гимнастики и плуване. Ами тъкмо по този начин - те в този момент безработните българи всички отиват на " Златни пясъци " и на първокласните курорти, а тези, които са уволнени преди 3-4 месеца, гасят тъгата с доста бира и вино ", разяснява с подигравка той. Гечев означи, че на никое място в Европейски Съюз няма диференцирана ставка на Данък добавена стойност за алкохол. И предупреди, че Брюксел ще реагира и ще бъдем осъдени. " Намалете и водката, и тя върви през лятото ", сподели още той.

" Уважаеми господин Гечев, за мен постоянно сте бил един брилянтен образец на операция. Унизително е да сваляте тази мярка до някакво битово-кръчмарско равнище, разяснява той. Не става въпрос за давене на тъга с алкохол, бира и вино, а за подкрепяне на най-засегнатите сектори ", репликира го Валери Симеонов и посочи, че алкохолът, т.е. концентратите, няма по какъв начин да бъдат с понижена ставка.

Тодор Байчев от Левицата пък разяснява, че персонално счита да поддържа препоръчаните ограничения, които обаче били палиативни.

От " Воля " обявиха, че са поредни и по тази причина ще поддържат предложенията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР