ДБ и ПП експлоатираха съдебната реформа само в предизборните кампанииТричленен

...
ДБ и ПП експлоатираха съдебната реформа само в предизборните кампанииТричленен
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага нов НК и промени в Конституцията

ДБ и Политическа партия експлоатираха правосъдната промяна единствено в предизборните акции
Тричленен орган да е виновен за следствията против основния прокурор

Ускорено досъдебно произвеждане

Съдебна промяна, която включва бърз и ефикасен развой - в гражданското, наказателното и административното съдопроизводство, както и промени в Конституцията, показаха на конференция в централата на ГЕРБ Радомир Чолаков, Рая Назарян, Росен Желязков и евродепутатът Емил Радев.

“Темата за правосъдната промяна е ориентирана към един цялостен управнически мандат, от ГЕРБ ще работят за доста мощна нормативна регулация. Нашата цел е да създадем бърз и ефикасен развой - в гражданското, наказателното и административното съдопроизводство ”, уточни Росен Желязков.

По думите му, юристите и специалистите на ГЕРБ създават доста явен законодателен развой, “за да се преодолее тази спонтанност и неяснота през последната година ”.

“Ще работим за доста ясна нормативна регулация, изключително по “брадясали ” въпроси. Ще имаме нов Наказателен кодекс, нов Закон за административно-наказателното произвеждане - предпоставки за бързо и дейно правораздаване ”, посочи Росен Желязков.

“Започваме със правосъдната промяна, като част от нашата управническа стратегия за един цялостен управнически мандат. Досега всички стратегии на ГЕРБ са били извънредно елементи и подробни с доста ясно сложени цели. Такива са и в областта на правосъдната промяна. Много се приказва с термина “реформа ”. Ние разбираме термина като смяна за по-добро, не за преодоляване на съществуващото. Това ще е и призмата, през която ще подхождаме към всички политически оферти и планове за промени в нормативната уредба ”, сподели Желязков.

Рая Назарян разяснява, че от ГЕРБ са обърнали особено внимание към правилото на служебно начало на наказателния развой и даде образец, че досъдебното произвеждане би трябвало да бъде ускорено.

От ГЕРБ ще предложат и промени в Конституцията, с които да бъде основан нов тричленен орган, който ще е виновен за следствията против основния прокурор. “Органът ще със независим статут и гаранции за самостоятелност. На членовете ще им бъде дадена опция да правят независимо следствие против основния прокурор, да го притеглят към наказателна отговорност при осъществяването на закононарушение от общ темперамент и да поддържат това обвиняване към всички правосъдни инстанции ”, разясни евродепутатът Емил Радев. От ГЕРБ още веднъж се застъпват за самостоятелната конституционна тъжба, с цел да може всеки жител, който се усеща обиден, да подава своя тъжба до Конституционния съд. А с цел да няма затрупване на Конституционния съд с тъжби, се предлага и предварителна преценка за допустимост.

“Съдебната промяна не е магическо деяние, а цялост от действия. Конституционна промяна би трябвало да бъде направена, само че в случай, че има политическо съгласие и почитание към правосъдната власт. Необходими са? болшинство за такива промени ”, напомни от своя страна Радомир Чолаков. И означи, че от ГЕРБ ще създадат своите оферти за смяна, само че единствено при спазването на тона почитание и съгласие сред обособените партии.

В началото на конференцията Чолаков напомни, по какъв начин тематиката за правосъдната промяна през последните години “беше конфискувана първо от “Демократична България ”, а по-късно и от “Продължаваме Промяната ”, които я трансфораха в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни управнически послания ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР