Даването на добавки предизборно е порочна практика. Чрез нея пенсионерите

...
Даването на добавки предизборно е порочна практика. Чрез нея пенсионерите
Коментари Харесай

Василев: Раздаването на великденски добавки поставя под риск трайното увеличение на пенсиите

Даването на добавки предизборно е порочна процедура. Чрез нея пенсионерите се разделят на групи. Това съобщи финансовият министър в оставка Асен Василев в коментар на предлагането на ГЕРБ и Движение за права и свободи да се дадат великденски надбавки от 75 лева на най-бедните пенсионери.

" Позицията на Министерството на финансите постоянно е била да се дават трайни нараствания, а не еднократни помощи. През 2009 година междинната пенсия е 288 лв.. 2020 година тя доближава 382 лв.. Това е нарастване с под 10 лв. на година. През 2023 година, когато бяха направени трайни нараствания на пенсиите, междинната доближи 788 лв.. Това е повече от двойно на парите през 2020-а ", изясни той.

Защо разделяме пенсионерите, а не вършим трайно нарастване на пенсиите им? Трайно нарастване, което те са заслужили на база техния стаж и приноса им в осигурителната система. Важно е да се каже, че нашите пенсионери имат достолепие. Тези пенсии не са благодеяние. Хората са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионерите на групи, безпринципното разпределяне на пари, без те да са финансирани от бюджета, е извънредно порочна процедура. Тя се употребява, с цел да може пенсиите да се държат ниски, а ние желаеме пенсиите да се усилват и те се покачват ”, безапелационен е Василев.

Финансовият нминистър в оставка прикани Народно събрание " да не се заиграваме с популизма ". " Правилното е нашите родители да имат почтени старини, основани на трайно нарастване на пенсиите, за всички прнсионери, по швейцарското предписание, заложено в законодателството. Всичко друго е на ниска цена популизъм “, съобщи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР