Даваме ясна заявка – това са избори между старото и

...
Даваме ясна заявка – това са избори между старото и
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Ако ГЕРБ са готови да се върнат, за нас е важно моделът им да бъде прекратен

Даваме ясна поръчка – това са избори сред остарялото и новото. Ако ГЕРБ са подготвени да се върнат, за нас е значимо моделът им да бъде преустановен. С първото държавно управление поставихме началото. За шест месеца - повишихме пенсиите, направихме детските градини безвъзмездни, направихме и първи стъпки за преустановяване на корупцията. Това сподели някогашният министър на нововъведенията и растежа и представител на " Продължаваме промяната " в предаването " Тази заран " по bTV.

По думите му половината от рецесиите в България са привнесени, като войната в Украйна е причина за огромната инфлация.

Основният проблем в България е невъзможността за 12 години ръководство на ГЕРБ да бъдат обезпечени различни източници на газ. Наложи ни се в най-кратък период да търсим други възможности, търсихме и намерихме такива - азерски и американски газ. Планът за възобновяване ще постави началото на диверсификацията, с цел да имаме различни източници, сподели още Лорер.

Относно договарянията с " Газпром " и други снабдители на газ, Лорер съобщи, че единият значителен фактор е цената, а другият - съществуването или отсъствието на газ, осведомят от novini.bg.

Основният проблем с " Газпром " е това, че могат да пресечен доставките, когато преценяват. Това е основополагащ проблем за България, сподели още той.
Бившият министър на нововъведенията и растежа разяснява и градежа на интерконектора с Гърция.

От 12 години слушаме ГЕРБ по какъв начин ще ни диверсифицират. Промяната пристигна и интерконекторът беше основан, и азерският газ ще потече в цялостния си размер. Действахме прагматично, гасейки рецесиите. Проблемът с интерконектора е като с автомагистралите - доста положителни планове с доста изчезнали средства. Последните 12 години ГЕРБ трансфораха държавните компании в техни медиатори. Нагледахме се и се наслушахме по какъв начин те не трябва да работят. Този модел би трябвало да спре.

Лорер означи, че следва актуализиране на пенсиите и повишение на минималната работна заплата.

Нашата вяра е, че гласоподавателите ще видят в тройната коалиция политическа вяра за бъдещето, с цел да можем да довършим смяната. Приоритет ни остава бъдещето на България, по тази причина сме се заели с смяната - нашите деца да останат тук и нашите родители почтено да изживеят старините си, уточни още Лорер.

ГЕРБ са подготвени да се върнат в ръководството, стига народът да го реши. Като кондиция, личен състав и експертиза ние постоянно сме подготвени да служим както е належащо. Трябва да се водят смислени политически диалози за това по какъв начин България да излезе от рецесиите. Това съобщи Томислав Дончев от ГЕРБ по време на предизборния спор.

По думите му половината от аргументите за рецесиите са вносни, другата половина са домашно произвеждане. И добави, че те са свързани с неспособността на предходното държавно управление да се оправи с рецесиите - инфлацията, цените на горивата, електрическата енергия.

Доставките на газ не трябва да се подлагат на политически страсти. Това, което може да ни даде сигурност на доставките и цената, е свободна конкуренция от двете входни точки, сподели още той.
Според него през лятото на 2021 година е трябвало да потече газ по интерконектора с Гърция.

Същественият въпрос е за какво още не е подготвен. Диверсификацията не се случва ей по този начин. Не е правилно, че България е 100% подвластна от съветски газ. Правили сме доставки на полутечен газ. Големият инструмент е интерконекторът. Надявам се това оборудване да бъде приключено скоро. Кризата с газа няма да се реши с повтарянето на " 12 години, 12 години ", добави Дончев.

Според Томислав Дончев се задава рецесия с обществените финанси.

Това, което виждаме като прогнози от институциите за края на годината е доста друго от заложените параметри. Въпросът е да не приказваме за непрекъснато актуализиране на дълга, сподели Дончев.

Томислав Дончев съобщи, че ГЕРБ няма проекти за партийни дейности с " Възраждане ".

Обществото го интересува цената на газа. Трябва да забележим кой е този, който може да обезпечи постоянна цена на газа. Ние сме за сигурни доставки на естествени цени отвред. Трябва да се водят диалози с " Газпром " и всички останали снабдители и този, който даде най-ниска цена, е добре пристигнал. Повече прагматичност по казуса. Нека всички политици мислят за българския народ и за ниската цена, другояче няма по какъв начин да се получи. Защо толкоз години сме получавали газ от " Газпром ", тъй като подобен е газопровода. Ако цената е по-ниска, ще продължи да се употребява, сподели представителят на Българска социалистическа партия Георги Свиленски.

Той означи, че няма по какъв начин Българска социалистическа партия да сътвори коалиция с ГЕРБ, която организира модела на Борисов.

Подобна коалиция е невъзможна и от наша и от тяхна страна. Между нас и ГЕРБ този диалог е неправилен, уточни още Свиленски.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР