Дания предлага законопроект, който може да забрани изгарянето на Корана

...
Датското правителство представи законопроект в петък, който може да доведе
Коментари Харесай

Датското правителство представи законопроект в петък, който може да доведе до забрана за изгаряне на Корана на публични места.

Външният министър на Дания Ларс Локе Расмусен каза пред датското радио, че този ход изпраща „важен политически сигнал“ към останалия свят.

Изгарянето на Коран според новия закон ще бъде акт, наказуем с глоби или до две години затвор.

Петер Хумелгаард, министър на правосъдието, обясни, че предложеният закон е предназначен да бъде записан в същия регламент, който в момента забранява оскверняването на знамена на други държави.

Датският закон ще забрани „неправилното третиране на обекти със значително религиозно значение за религиозна общност“, каза той.

Hummelgaard, говорейки на пресконференция, каза, че редица скорошни изгаряния на Корана са „безсмислени подигравки“, целящи да подтикнат към „раздор и омраза“, добавяйки, че националната сигурност е основната „мотивация“ за забраната.

>

Правителствата на Съединените щати и Обединеното кралство наскоро обявиха, че властите в Дания са прекъснали редица планирани „терористични“ атаки и са извършили арести след изгарянето на Корана.

„Не можем да продължим да стоим със скръстени ръце, докато няколко индивида правят всичко възможно, за да провокират бурни реакции“, каза Хумелгаард.

Законопроектът ще направи криминално престъпление публичното изгаряне на мюсюлманската свещена книга, Библията или Тората.

Остава неясно кога предложението ще бъде представено пред 179-местния датски парламент.

Трите партии в управляващата коалиция контролират 88 места и също са подкрепени от четирима политици, представляващи полунезависимите датски територии Гренландия и Фарьорските острови.

Неотдавнашни изгаряния на Корана в Дания и Швеция

През последните месеци няколко копия на Корана бяха изгорени от крайнодесни протестиращи и ислямофобски агитатори в Дания и близката Швеция.

Дания, една от най-светските държави в света, отмени законите за богохулството през 2017 г.

Швеция също така няма действащи закони за богохулството.

Провокативните каскади, смятани за греховни от мюсюлманския свят, предизвикаха тревога в няколко страни, където много от тях призоваха европейските правителства да предприемат по-решителни действия и да предотвратят инцидентите.


 

През юли стотици протестиращи нахлуха в шведското посолство в Багдад в отговор на планирано изгаряне на Корана пред посолството на Ирак в Стокхолм, шведската столица.

Шведското правителство наскоро изключи всякакви радикални промени в своите закони за свобода на словото, но повтори, че ще проучи мерки, които ще позволят на полицията да спре публичното изгаряне на свещени книги, ако има явна заплаха за националната сигурност. Източник: Ал Джазира и информационни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР