Датският писател и поет Ханс Кристиан Андерсен се ражда на

...
Датският писател и поет Ханс Кристиан Андерсен се ражда на
Коментари Харесай

„Животите на всички хора са приказки, написани от Божиите ръце“: 215 години от рождението на Ханс Кристиан Андерсен

Датският публицист и стихотворец Ханс Кристиан Андерсен се ражда на 2 април 1805 година в Одензе . Баща му е бил обущар, а майка му - перачка. Андерсен желал да стане оперен артист и по тази причина през 1819 година отпътувал за Копенхаген. Гласът му обаче бил слаб, приели го като възпитаник по танци в Кралския спектакъл. Директорът на театъра, Йонас Колин, го взел под свое застъпничество и останал негов другар до края на живота си. Лично крал Фредерик VI се заинтересувал от момчето и му уредил да учи гратис в класическа гимназия в Слагелзе, написа уеб сайтът Artday.bg .

Припомнете си няколко мисли от Андерсен в галерията ни ТУК

Преди още да стартира учебното заведение, Андерсен издава през 1822 година първата си книга. През 1829 година реализира огромен триумф с „ Пътешествие пешком от канала Холмен до източната част на Амагер “ - книгата излиза и на немски, - а през 1833 година получава от краля пътническа стипендия. Така Андерсен реализира първото си пътешествие из Европа - посещава Германия, Франция, Щвейцария и Италия. В началото на 1835 година излиза първият му разказ „ Импровизатор “. През същата година е издадена в Копенхаген и част от неговите „ Андерсенови приказки “.

 h Getty

С творчеството си Андерсен донася огромна популярност на своята страна. Затова в негова чест в столицата на Дания е повдигнат монумент, трансформирал се в знак на Копенхаген - бронзова фигура на дребната нимфа. Най-авторитетната премия в света за детска литература носи името на Ханс Кристиан Андерсен.

 h Getty

Неотдавна ранна творба на Ханс Кристиан Андерсен бе открита на дъното на архивна кутия покрай родния град на датския публицист. Експерти считат, че е писана в ученическите му години. Творбата, наречена „ Лоената свещ “ (от англ. - Tallow Candle) евентуално е и първата приказка на световноизвестния повествовател. Историята в нея разказва една почитана свещ, която след време обаче бива занемарена и подценена, до момента в който нейната вътрешна хубост не трябва открита и възпламенена отначало.

Откритият ръкопис е отдаден на госпожа Бункелфлод „ от нейния предан Х. К. Андерсен “. Експертите настояват, че приказката е написана от създателя на „ Грозното патенце “ през 20-те години на XIX век. Смята се, че госпожа Бункелфлод е вдовица, която писателят посещавал, четял ѝ и вземал от нея книги назаем като дете.

 h Getty

Припомнете си няколко мисли от Андерсен в галерията ни ТУК

 h Getty

Не пропускайте нашия раздел ОФЕРТИ, в който ще откриете потребни, практични и прелестни артикули на промоция от българския пазар, особено селектирани за вас от екипа на Edna.bg.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР