Датската кралица Маргрете, която абдикира през януари в полза на

...
Датската кралица Маргрете, която абдикира през януари в полза на
Коментари Харесай

Кралицата, която прави костюми за филми и постановки и получава награди

Датската кралица Маргрете, която абдикира през януари в интерес на сина си Фредерик, завоюва локалния еквивалент на премията " Оскар " за най-хубав дизайнер на костюми, съобщи Агенция Франс Прес.

Тя получи оценката " Роберт " за работата си по кино лентата Ehrengard: The Art of Seduction на Netflix. Продукцията е акомодация по книгата на датската писателка Карен Бликсен, известна с записките си " Извън Африка ", и режисирана от Биле Аугуст.

Маргрете, която уточни здравословни проблеми, когато обяви изненадващата си абдикация по време на новогодишното си послание, не участва на церемонията за връчването на премиите в Копенхаген в събота. Продуцентът на кино лентата - Марсела Дихман, одобри наградата от нейно име. Абдикиралата кралица основава и декорите за продукцията, като беше номинира за премия " Роберт " и в тази категория.

Наред с кралските си задължения Маргрете от години се изявява и като художник и неведнъж е работила като дизайнер на костюми и сценограф за Кралския балет и Кралския спектакъл в родината си. 

Много известна в Дания, Маргрете е учила в Кеймбридж и в Сорбоната, владее свободно британски, френски, немски и шведски език. 

Под псевдоним е превеждала е и пиеси, измежду които " Всички са смъртни " на Симон дьо Бовоар, дружно със брачна половинка си Хенрик (роден във Франция). Маргрете илюстрирала и няколко книги, в това число датското издание от 2002 година на " Властелинът на пръстените " от Дж. Р. Р. Толкин.

Нейни картини са показвани в музеи и галерии в Дания и в чужбина, напомня Агенция Франс Прес. През март нейна картина ще бъде препоръчана на търг от аукционната къща Bruun Rasmussen, която прави оценка " кралското произведение на изкуството “ на стойност между  11 000 и 15 000 $. Картината е от 1988 година, годината, в която Маргрете стартира публично да излага изкуството си.  

Миналата година Маргрете претърпя интервенция на гърба, а на 14 януари т.г., след 52-годишно ръководство, съобщи престола на сина си, който стана крал Фредерик Десети. След абдикацията си тя резервира купата си на кралица, отбелязва Агенция Франс Прес. 

 
И новата датска кралица е също толкоз забавна...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР