Датата на отбелязването на Деня на Европа съвпада с подписването

...
Датата на отбелязването на Деня на Европа съвпада с подписването
Коментари Харесай

Декларацията на Шуман – началото на обединена и силна Европа

Датата на отбелязването на Деня на Европа съответствува с подписването на окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората международна война.

Но повода за избора на 9 май е основаването на предшественика на днешния Европейски съюз – Европейската общественост за въглища и стомана.

На 9 май 1950 година в 16:00 часа в Часовниковата зала на двореца „ Ке д’Орсе “ френският министър на външните работи Робер Шуман прочита историческата декларация, с която приканва за основаването на наддържавна организация за комерсиално съдействие при производството на стомана и въглища.

Черната металургия и въгледобивът стоят в основата на военната индустрия и тяхното произвеждане припомня за икономическото превъзходство на обособени страни във Втората международна война.

Пет години след края на войната Европа към момента се пробва да излекува раните и да преодолее колосалните вреди от нея. Трябва да се откри метод за превъзмогване на неразбирателствата сред обособените нации и да се предотврати експлоадирането на нова война.

Европейските държавни управления стигат до извода, че обединяването на икономическите ползи е печелившето решение. Революционното изказване на Шуман води до основаването на Европейската общественост за въглища и стомана, учредена от Франция, Западна Германия (ГФР), Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Декларацията „ Шуман “ се стреми да направи невъзможна войната сред страните в тази общественост и да насърчи мира в Европа. С нея се търси реализиране на икономическа непоклатимост.

Така бързо ще стане ясно, че общите ползи, които са наложителни за основаването на обща икономическа система, могат да бъдат основата на по-широка и всеобхватна общественост сред страни, дълго време противопоставяли се една на друга посредством кръвопролитно разделяне.

9 май 1950 година – на фона на Студената война Робер Шуман издава декларация, която слага началото на Европейската общественост © Екологичен потенциал

Роден през 1886 година като немски жител в Люксембург, Шуман става французин през 1919 година, когато районът Елзас и Лотарингия, където живее, е върнат на Франция. По време на Втората международна война френският водач в заточение Шарл дьо Гол желае от Шуман да замине за Лондон, с цел да работи в неговото държавно управление.

Робер Шуман взе участие във френската опозиция по време на Втората международна война и е хванат и държан заложник от нацистите. Преди войната той е член на френския парламент, а след нея заема редица високи постове във Франция. Шуман бива определен за първи ръководител на Европейската парламентарна асамблея на 19 март 1958 година Той заема тази служба до март 1960 година Въпреки лимитираните си пълномощия, Асамблеята е доста значима за Робер Шуман, защото това е политическа институция в цялостния смисъл на думата: либерален орган, по едно и също време представляващ народите, надзорен орган по отношение на изпълнителната власт и сплотяващ детайл сред Европейските общности.

Цитати от Декларацията на Шуман:

„ Световният мир не може да бъде непокътнат без съзидателни старания, пропорционални на заплахите, които го грозят. “

„ Приносът на една проведена и витална Европа към цивилизацията е доста значим за поддържането на мирни връзки. “

„ Обединението на Европа няма да стане изведнъж или съгласно някакъв специфичен проект. То ще бъде построено посредством съответни достижения, които първо основават възприятие на взаимност. “

„ Обединяването на производството на въглища и стомана ще промени ориста на районите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви. “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР