Датата е 28 октомври. Годината - 1977 г. Хаокин Финикс

...
Датата е 28 октомври. Годината - 1977 г. Хаокин Финикс
Коментари Харесай

Хоакин Финикс за загубата, любовта и тъмната страна на човешката психика

Датата е 28 октомври. Годината - 1977 година Хаокин Финикс отбелязва третия си рожден ден и си спомня доста мощно няколко неща от този ден. Подаръците - за първи път получава нова играчка. Още по-силно обаче си спомня събитието, трансформирало го в гневен веган, какъвто е и до ден-днешен. Вижда по какъв начин риболовците изваждат от реката улова си и гневно удрят рибите в лодката, с цел да ги умъртвят. Тогава той има вяра, че това са същите рибки, които той дружно с родителите и братята и сестрите са хранили край крайбрежията на Аржентина. Само няколко седмици по-късно цялото му семейство става веган.

За всичко това, както и за загубата на брат му Ривън Финикс и откриването на любовта в лицето на актрисата Руни Мара, както и за най-новата си, толкоз обсъждана роля в " Жокер " той споделя във водещия материал на " Венити феър ". На корицата е негова фотография, на която той е влажен, пдпрян на ръба на басейн, само че пък облечен с бяла риза и вратовръзка.
Пред изданието Финикс си напомня за детските си години, когато израства на път с микробуса на родителите си хипари, до момента в който те обикалят южните Щати дружно с братят и сестрите му Ривър, Рейн и Либърти. Тогава те майка му и татко му са избрани за " архиепископи " за Венецуела и Тринидад на известния по това време набожен фетиш " Деца на Господ ", воден от Дейвид Берг. Когато схващат за тъмната страна на култа, свързани с перверзии и склоняване към секс, напущат организацията разочаровани, без пари и в очакване на петото си дете - Съмър.За последната си роля - като Артър Флек в психическата драма по комикса " Жокер ", той се преобразява в малтретиран и душевен неустойчив отшелник, подбуден към безчовечен актове на принуждение против хората, преследвайки кариера на стендъп комедиант.

 Хоакин Финикс
© Reuters

Хоакин Финикс

Пред камерата неговият злокобен смях, разтеглената усмивка и бавното премигване карат публикта мигновено да направи асоциацията със злодея от комиксите на DC " Батман ", само че в действителност филмът изтрива всевъзможни следи от комиксите и вместо това показва едно проучване на воин, който страда от трескава зоркост, психологично заболяване, отчуждение, егоизъм и латентна гняв, отбелязва " Венити феър ". Изданието добавя, че режисираният от Тод Филипс " Жокер " е самобитен поклон към мрачните класики от 70-те и 80-те години, изключително тези на Мартин Скорсезе и Робърт де Ниро, който апропо също взе участие във кино лентата. Някои критици даже към този момент откриха

голям брой прилики с облика на Де Ниро от " Шофьор на такси " ,

а паралелно с това се надигнаха и опасенията, че тази интерпретация на насилието може да докара до още всеобщи престрелки, сходно на множеството през последните години в Съединени американски щати. Родители и близки на жертвите от престерелката в киносалон в Онтарио приканиха даже " Уорнър Брос " да предприеме ограничения, с цел да предотврати повтарянето на сходни събития. Вероятно мнозина се притесняват, че сходно на " Шофьор на такси ", който през 1976 година частично въодушевява Джон Хинкли младши, стрелял по-късно по президента Роналд Рейгън през 1981 година, " Жокер " също може да има подобен резултат.

Във Венеция филмът взе премията за най-хубав филм, което съгласно " Венити феър " щеше да е доста по-противоречиво, в случай че на същия фестивал Роман Полански не беше получил огромната премия на журито.

" Не съм си представял, че ще мине безпрепятствено ", разяснява Финикс реакцията на медиите и добавя, че филмът фактически е сложен. " По някакъв метод е добре, че хората имат мощна реакция по отношение на него. "

Според артиста кинотворбата би трябвало да бъде оставена да приказва самичък и има разнообразни способи да бъде видяно на него - можеш или да кажеш, че това е някой, който като всички, е имал потребност да бъде чут и свестен и да има глас, само че можеш да кажеш, че това е някой, който диспропорционално се нуждае от голямо количество хора, закрепени върху него. " Неговото задоволство идва, когато е изправен посред лудостта ", твърди Финикс.Актьорът като че ли постоянно е имал някакво

интуитивно чувство за тъмната страна човешката душeвност.

През 2017 в You Were Never Really Here той играе повреден мъж, който убива с чук богатите мъже, които изнасилват малолетни девойки. Преди това във кино лентата на Спайк Джонз " Тя " (Her), по време на който се среща с годеницата си Руни Мара, е уединен депресивен вид, който се влюбва в операционната система на компютъра си.

През 2010 година скроява и голям номер на всички, като играе полуреална версия на самия себе си като самоунищожителен артист, който се пробва да построи кариера в хип-хопа във кино лентата I`m Still Here, числящ се към т.нар род мокюментъри (нещо сред смешка и документалистика - бел.р.), При него линията сред реалност и небивалица става още по-сложна, когато две дами от екипа съдят режисьора Кейси Афлек за неблагопристойно държание.

 Хоакин Финикс
© Reuters

Хоакин Финикс

Обяснява желанието си да прави филми с по-дълбоки и комплицирани истории с най-различни неща, само че гледа за аргументите и в детството. " От доста ранна възраст имах алергия към - каква е думата - към просто несериозни, безсмислени детски неща ", споделя артистът и самият той не може да открие повода за това. " Сигурен съм, че желаете някакво фройдистко пояснение, евентуално има такова. "

Тъмнината в неговата работа се добавя и от сянката на най-големия му брат Ривър, поради която

дълго време е именуван " вторият най-известен Финикс ".

По стичане на събитията през 1993 година Хоакин и сестра им Рейн са очевидци на гибелта му пред клуба Viper Room на " Сънсет бул. ", който тогава е благосъстоятелност на Джони Деп. Макар да е минало доста време и събитията оттогава да са към този момент избледнели за медиите, те в никакъв случай няма да избледнеят за самия Хоакин, а и репортерите не пропущат опция да го питат за случилото се. Той самият споделя, че се пробва да не мисли за това.

Пред репотера на " Варайъти " той демонстрира и бунгалото си в " Холивуд хилс ", където в кухнята вари сладки картофи за двете си кучета вегани - Оскар и Сода. Второто е огромен разбъркан бял пит бул, който Финикс избавя от евтаназия преди 13 години. Сода има алергия към директното излагане на слънце, по тази причина би трябвало да седи на сянка от девет до пет часа. Финикс и е взел специфичен костюм, с цел да върви на плажа, само че тя очевидно не го харесва.

Акторът живее с Мара, която с изключение на в " Тя " му партнира и в " Мария Магдалена ", където тя е Мария, а той е Исус Христос - " роля, която просто съм бил роден да изиграя ", споделя артистът с подигравка. Той си напомня, че по време на фотосите на Her си е мислил, че тя го презира. После обаче схванал, че в действителност го е харесвала, само че е била срамежлива. " Тя е единственото момиче, което съм търсил в интернет ", напомня си той. " Бяхме просто другари, другари по е-мейл. Никога не бях правил нещо такова. Никога не бях търсил момиче онлайн. "

Финикс споделя и за скорошното си лекуване с внушаемост за прекъсване на цигарите - табиет, който възприема още като младеж, само че очевидно не му се получава. За " Жокер " се подлага и на доста последна диета, благодарение на коятао съумява да шокира публиката при появяването на първата негова фотография от кино лентата.

В диалога артистът разяснява и какъв брой мъчно е в днешно време правенето на комедии в Холивуд, когато всички комици се чудят по какъв начин да разсмеят публиката без да обидят никого. " Трудно е да спориш с 30 млн. души в " Туитър ", Просто не можеш да го правиш, нали? " това кара хората да се отхвърлят, счита той.

В този смисъл

историята на " Жокер " е и като рецензия към Холивуд :

за това по какъв начин един отчужден бял мъж, който не съумява да бъде занимателен, прибягва към извънредно принуждение.

 Тод Филипс и Хоакин Финикс
© Reuters

Тод Филипс и Хоакин Финикс

Финикс получава сюжета за кино лентата през 2017 година и по-късно четири месеца беседват с режисьора и сценариста в дома му. За да развие облика на Артър Флек, артистът прави голямо изследване за нарцисизма и криминологията, учи придвижванията на Бъстър Кийтън и артиста Рей Болгър, който извършва плашилото в " Магьосникът от Оз ", въодушевил неговия злокобен танц, проявяващ лудостта на Флек.

В една от сцените, съгласно сюжета, Флек трябвало да се затвори в банята след няколко убийства, където да търси място, с цел да скрие револвера си. Финикс и режисьорът усетили, че някак не било вярно и почнали да разискват сцената, до момента в който останалите от екипа почиват. Филипс засвирил на пианото нова музика, композирана за кино лентата, а Финикс срещнал да танцува някакъв собствен танц, сходен на танго. Режисьорът помолил оператор да стартира да го снима с камера в ръка. Били единствено тримата в помещението, до момента в който екипът от 250 души чакали извън. Сцената по-късно става част от впечатляващи филмов откъс, в който звучи Smile на Джими Дуранте.

Голямата му муза обаче си остава един от сътрудниците му на снимачната площадка на " Жокер " - Робърт де Ниро. " Той е обичаният ми американски артист ", споделя Финикс и добавя, че го е впечатлявало по какъв начин той прави неща в дадена сцена, има съответно държание, избрани жестове или придвижвания, без значение дали камерата следи него или даже не го записва. Самият Финикс споделя, че за него

актьорската работа би трябвало да е като документалистика.

Но по време на фотосите двамата съвсем не разменят реплики отвън сценарните. Де Ниро упорствал да има авансово четене на сюжета, което Финикс нормално пък избягвал, само че в последна сметка трябвало да се съгласи. След като завършило Де Ниро го повикал в офиса си, само че артистът не желал да отиде, тъй като се чувствал зле след четенето. Режисьорът Филипс обаче го предиздвикал. Това било Де Ниро въпреки всичко и той с принуда се съгласил. Обсъдили няколко дребни въпроса по сюжета, след което Де Ниро хванал лицето на Финикс в ръцете си и го целунал по бузата и му споделил, че всичко ще бъде наред.

Целият текст на " Венитъ феър " може да откриете тук. " Жокер " потегля по кината в България от 4 октомври.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР