Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп – Иванка, и финансовият

...
Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп – Иванка, и финансовият
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп – Иванка, и финансовият министър Стивън Мнучин откриха табелката на новото посолство на Съединени американски щати в Ерусалим

© Reuters 9.8% e нарастването на приходите на човек от семейството към март, а разноските нарастват с 10.1% на годишна база. Правителството предлага на Народното събрание да бъдат обновени дейностите по реализация на плана АЕЦ " Белене " , който сега е замразен с решение на Народното събрание. Този поврат стана вероятен единствено за 4 дни откакто в събота министър председателят Борисов разгласи, че ще изиска от Народно събрание да анулира мораториума върху строителството на централата. В понеделник енергийният министър Теменужка Петкова сподели, че е подготвен отчетът за разновидностите за оползотворяване на оборудването, а в сряда кабинетът го утвърди.

Премиерът на Испания Мариано Рахой дойде в София ден преди срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани на 17 май, беседва с премиера Бойко Борисов, само че удостовери желанието да не взе участие в срещата поради наличието на президента на Косово Хашим Тачи.

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет одобри декларация в отбрана на съдийка от Софийския областен съд, атакувана от жълтия уебсайт " ПИК нюз " единствено тъй като е почела иск за вреди от непозволено увреждане против уеб страницата по дело, заведено от историка Емил Джасим. Мнозинството от колегията зае ясна позиция, че би трябвало да се реагира постоянно когато съдът бъде нападнат, като се упорства и за поддръжката на обществото и на другите управляващи и институции.

Издирването на алпиниста Боян Петров , който е в неопределеност от 3 май, публично завърши в сряда, 16 май. Петров изчезна при опит да изкачи осемхилядника Шиша Пангма в Тибет.

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за публичните поръчки, с които, съгласно ръководещите се лимитира опцията за злоупотреби при обжалване на търгове.

Свят

Администрацията на Доналд Тръмп съобщи, че се надява срещата със Северна Корея да се реализира макар заканите за анулиране. По-рано Пхенян популяризира яростно изказване, в което уточни, че може да не взе участие в срещата на 12 юни, в случай че Съединени американски щати не престават да упорстват да се откаже от нуклеарното си оръжие.

Израел и Палестина размениха гневни реплики в Организация на обединените нации поради смъртоносното принуждение в линията Газа . В понеделник 58 палестинци бяха убити, откакто израелската войска откри огън по протестиращи. Причина за конфликтите бе, че Съединени американски щати откриха посолството си в Ерусалим. Палестинският представител в Организация на обединените нации приказва за " закононарушения против човечеството ", а израелският упрекна " Хамас ", които управляват Газа, че държат популацията си за заложници. Американският представител отбрани степента на използваната от Тел Авив мощ. Германия, Англия и Белгия приканиха за без значение следствие.

Президентът Владимир Путин откри моста сред Русия и Крим, затвърждавайки контрола върху полуострова, който Москва анексира от Украйна през 2014 година

Фотограф: Reuters Турският президент Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да поеме по-голям надзор над стопанската система след идните избори. В изявление за Bloomberg тoй разяснява, че въпреки централната банка да е самостоятелна, тя ще би трябвало да се преценява с решенията му. Турция свика предварителни парламентарни и президентски избори на 24 юни, а съгласно социологическите изследвания Ердоган е най-вероятният победител на вота за държавен глава.

Икономика

Министерският съвет придвижва към Народното събрание военните планове за нови самолети и бронирани машини. Сумата за модернизацията на армията нараства чисто официално с 542 млн. лева до над 3.2 милиарда лева Следващата стъпка ще бъде гласуването на двете стратегии в Народното събрание. Единият капиталов план планува придобиването на 16 самолета, а другият - 150 броя бойна и специфична техника за три батальонни бойни групи, системи и в допълнение съоръжение, образование.

Фондът на фондовете търси мениджъри, които да влагат и ръководят 67 млн. лева рисков капитал. Основната част от парите идват от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ", а 30% е изискваното съфинансиране от привлечени частни вложители. Потенциални получатели са млади високотехнологични и новаторски компании. Кандидат-мениджърите имат период до 25 юни да подадат поръчки за присъединяване в състезанието.

Българска народна банка предизвестява банките да внимават с растежа на жилищните заеми. Според централната банка главният риск за финансовата непоклатимост е коктейл от удобна икономическа среда, оптимистични настройки за икономическата интензивност, положително финансово положение на кредитополучателите и растящи цени на недвижимите парцели. Българска народна банка предизвестява, че сходна примес може да докара до отрицателни последици.
Изпълнителният шеф на Rolls-Royce Торстен Мюлер-Ютвюс разгласи, че компанията му ще пренасочи производството си напълно към електрически коли до 2040 година Продукцията на мотори с вътрешно горене ще бъде прекъсната, с цел да успее английската компания (която е част от групата на BMW) да извърши идните регулации за ограничение на нездравословните излъчвания.

Бизнес

Търсенето на леки коли не престават да движи растежа на лизинговите сдружения към края на март. Лизингът на колите се покачва с 20.3% до 1.26 милиарда лева, до момента в който годишното нарастване на целия пазар е 9%, а вземанията по контракти доближават общо над 3.6 милиарда лева Активността в бранша движат главно семействата.

" Булгаргаз " възнамерява нарастване на цената на природния газ с над 15% от средата на годината. Окончателното предложение на държавното сдружение ще бъде импортирано в КЕВР на 8 юни. Новото нарастване на цената се дължи на упования по-скъп импорт, както и на по-високия курс на щатския $ по отношение на лв..

" Аурубис България " е преработил 9% повече концентрат през последното полугодие. Производството на катоди на медодобивния цех обаче отбелязва спад от 2%. Отчетът на немския притежател Aurubis демонстрира нарастване на оперативната облага преди налози с близо 58% до 5.8 милиарда евро за полугодието. Сделки и планове

Канадската Mundoro приготвя за продажба оловно-цинковия си план " Саже " край Кърджали. Името на колегата не се показва, само че става дума за непублична компания, която ще би трябвало да направи за своя сметка най-малко 1000 метра сондажи на мястото. След това ще има период от месец, в който да удостовери желанието си да купи плана.

Компанията за обзавеждане на дома " JYSK България " възнамерява да отвори 14 нови магазина в страната до края на идната година, което ще открие 150 работни места. До края на 2019 година следва да бъде приключен и новият логистичен център на групата JYSK в Божурище. Инвестицията е на стойност 100 млн. евро и ще разреши доставки до 270 магазина в Югоизточна Европа.

Липсата на нови здания и мощното търсене през първото тримесечие свива каузи на незаетите офис площи до 9.2%, смята Forton. В резултат се следи лек растеж на наемите за първокласни офис площи в столицата, само че той ще е кратковременен. Очакванията са предлагането да се усили през идващите години.

Българската AG Capital и южноафрикански фонд основават ново сдружение Lion`s Head Investments , което ще придобива парцели в България и района. Първите активи в новото портфолио са столичните " Полиграфия офис център " и " Мегапарк ", както и офис паркът Oregon в Букурещ. Общата оценка на петте здания е от порядъка на 310 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР