Дърветата в Истанбул цъфнаха на Коледа, а декември 2020 г.

...
Дърветата в Истанбул цъфнаха на Коледа, а декември 2020 г.
Коментари Харесай

Дърветата в Истанбул цъфнаха за Коледа, страната преминава в друга климатична зона

Дърветата в Истанбул цъфнаха на Коледа, а декември 2020 година е най-топлият откогато в Турция се събира информация за температурите, съобщи локалният вестник „ Хюриет “. Това несъмнено дава мотив за размисъл по отношение на скоростта, с която се развиват климатичните промени, разясняват специалисти.

Според Доанай Толунай, откривател от Истанбулския университет не е обикновено дърветата в южната ни съседка да цъфтят толкоз рано. " Обикновено, когато температурите са под 10 градуса, листата на дърветата падат, а когато е над 10 градуса те стартират да цъфтят. Няма потребност да следим топенето на ледените шапки по полюсите, с цел да разберем, че нещо извънредно се случва с планетата. Това към този момент може да се види и на нашата лична улица ", прибавя той.

Мурат Тюркеш от университета " Боазичи " прибавя, че това са белези, че градът претърпява екологичен дисбаланс.  „ Вече нямаме есен или пролет, а признаци на тропически климат “, заключва Тюркеш.

Толунай счита, че една от аргументите за сходни температурни съмнения са обезлесяването и застрояването на обширни територии. " В края на века междинната температура в Истанбул ще бъде с 4 градуса по-висока, в централни елементи като " Таксим " - с още 2 градуса от горната страна ".

Според него Турция ще стартира да усеща стопански последствия от климатичните промени и неотложно би трябвало да стартира подготовка на проект за понижаване на вредите. " Скоро ще попаднем в субтропична система на времето с продължителни дни на суша или на непрекснати превалявания. "

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР