Държавното предприятие Държавна петролна компания да бъде закрито, гласува Народното

...
Държавното предприятие Държавна петролна компания да бъде закрито, гласува Народното
Коментари Харесай

На първо четене в НС: Закриха „Държавна петролна компания”

Държавното дружество „ Държавна петролна компания ” да бъде закрито, гласоподава Народното събрание на първо четене с промени в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, импортирани от някогашния към този момент длъжностен Министерски съвет. Веднага по-късно депутатите започнаха разискването на законопроекта и на второ четене в залата, само че заради приключване на пленарното време, полемиката ще продължи на следващия ден, както и самото гласоподаване на второ четене.

С предлаганите промени се реализира част от структурните промени в централната администрация на изпълнителната власт, планувани в решение на Министерския съвет от 2021 година, написа в претекстовете си вносителят. В тях се показва, че пазарът на горива в България оперира в условия на редица дефицити, съсредоточени в региона на незадоволително ефикасния и сполучлив надзор, а не свързани с неналичието на конкуренция. Поради тази причина присъединяване на държавна компания на пазара на горива и проектите на държавното дружество „ Държавна петролна компания ” да построява и оперира с бензиностанции са изцяло голословни от пазарна позиция, е записано в причините.

Направените разбори сочат, че съществуването на „ Държавна петролна компания ” е изцяло голословно от позиция отбрана на държавния интерес, икономическата логичност и отбраната на конкурентния пазар на горивата в България, декларира бившето към този момент служебно държавно управление, осведоми Българска телеграфна агенция. Участието на държавното дружество на свободния пазар на горивата не е обусловено от разпознат „ неуспех “ на пазара, който да постанова държавна интервенция, се споделя още в претекстовете.

В период от седем дни от влизането в действие на закона министърът на стопанската система и промишлеността открива процедура по разпродажба, освобождава членовете на Управителния съвет, назначава ликвидатор и дефинира възнаграждението му, гласоподава Народното събрание.

Според Йордан Иванов от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ е нецелесъобразно да се вменява на страната роля да открива държавни бензиностанции.

„ Този законопроект влиза в Народното събрание трети път, трети път се опитваме да закрием тази държавна компания “, напомни Петър Кънев от „ Българска социалистическа партия за България “.

В пояснение за какво е дал своя вот с „ въздържал се “ Александър Иванов от ГЕРБ-СДС съобщи, че на компанията не й е бил даден късмет и време да проработи с потенциала, очакван по закон. Той напомни, че концепцията за основаване на „ Държавна петролна компания “ е била да се разбие монополът и да се въздейства върху цената на горивата в интерес на българските жители. В миналогодишния бюджет дори е нямало планувани средства за това дружество, тъй че закриването й е било предрешено, по думите на Иванов.

Според признатите на първо четене текстове съхраняването и опазването на военновременните ресурси ще се прави от Държавната организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ или ще се разпореждат от нея посредством контракти на търговци и организации, избрани от организацията на конкурсен принцип.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР