Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отива на обиколка в

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отива на обиколка в
Коментари Харесай

Майк Помпейо ще посети Близкия изток

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо отива на обиколка в Близкия изток. Той е първият от двама висши американски чиновници, които ще посетят района в миг, когато държавното управление на Съединени американски щати преследва упорит проект за мир сред араби и израелци, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на АП.

Помпейо отпътува през днешния ден първо за Израел, а след това и за две арабски страни от Залива и Судан. По-късно на доста от тези места ще дойде висшият консултант на американския президент Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския и негов шурей Джаред Къшнър, споделиха дипломати. Посещенията на Помпейо и Къшнър идват в миг, когато Съединени американски щати се пробват да се възползват от импулса, пристигнал от историческото съглашение сред Израел и Обединените арабски емирства за определяне на дипломатически връзки. Държавният департамент на Съединени американски щати сподели, че Помпейо ще посети също по този начин ОАЕ и Бахрейн при обиколката от 23 до 28 август. Според чиновници е допустимо той се отбие още в Оман и Катар.

Очаква се Къшнър и неговият екип да посетят Израел, Бахрейн, Оман, Саудитска Арабия и Мароко при своето пътешестване, което се планува да стартира в края на тази седмица, споделиха дипломати. Държавният департамент съобщи, че Помпейо ще се срещне с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Ерусалим за разискване на "въпроси, свързани с районната сигурност, нездравословното въздействие на Иран, установяването и задълбочаването на връзките на Израел в района и съдействието за отбрана на стопанските системи на Съединени американски щати и Израел от злонамерени вложители ".

В Судан държавният секретар ще се срещне с министър-председателя Абдала Хамдок, с цел да разиска поддръжката на Съединени американски щати за преходното държавно управление и да изрази поддръжка за задълбочаване на суданско-израелските връзки, сподели Държавният департамент. Судан желае да бъде изваден от американския лист с страни, спонсориращи тероризма, а нормализирането на връзките с Израел би било стъпка в тази посока.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР