Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще проведе във Вашингтон

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще проведе във Вашингтон
Коментари Харесай

САЩ и Турция ще обсъждат съдбата на американската подкрепа за кюрдите в Сирия

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео ще организира във Вашингтон през днешния ден (4 юни) диалози с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Основният въпрос е координиране на пътна карта по казуса със сирийския северен град Манбидж.
Работната аудиенция е по покана на Помпео. Чавушоглу ще се срещне с представители на турската и мюсюлманската общественост в Съединени американски щати, американски настоятелен кръгове, аналитични центрове и с медиите.
Отношенията сред Турция и Съединени американски щати са в рецесия поради поддръжката, която Съединени американски щати оказват на силите за самозащита на сирийските кюрди (YPG), които Анкара счита за терористична формация, обвързвана със неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Вашингтон изяснява своите дейности с битката с терористичната формация " Ислямска страна ". Турция неведнъж упреква Съединени американски щати, че не са си спазили обещанието и не са обезпечили извеждането от Манбидж на Сирийските демократични сили (основата им са бойците от YPG), откакто кюрдските елементи освободиха града от ИД през юни 2016 година. Турция желае отдръпването им на източния бряг на река Ефрат.
Чавушоглу трябваше да разиска обстановката в Манбидж още по време на плануваното за 19 март посещаване в Съединени американски щати, само че беше заставен да го анулира поради оставката на тогавашния държавен секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън.
Турският министър към този момент има среща с Помпео в коридорите на съвещанието на външните министри на страните от НАТО в Брюксел на 27 април. Самият Чавушоглу споделяше по-рано, че чака координиране на пътна карта за Манбидж по време на срещата на 4 юни във Вашингтон. Преди това тя се обсъждаше на съвещание на турско-американската работна група за Сирия в Анкара на 25 май.
Според външния министър на Турция в пътната карта има съответни стъпки, свързани с дати. Анкара упорства кюрдските сили да се изтеглят от Манбидж, след което ще пешават дружно със Съединени американски щати кой ще поеме контрола на мястото на YPG и ще взе участие в ръководството на района и сформирането на сили за сигурност. В Анкара считат, че след извеждането на тези сили от Манбидж би трябвало регионът да се обезпечи против опцията да го заемат " други терористи ". Този модел на взаимоотношения със Съединени американски щати ще се разпростре и върху други сирийски региони.
Другият въпрос, който ще се разисква на договарянията Чавушоглу - Помпео, може да е доставката в Турция на съветските зенитни ракетни комплекси С-400. Това беше разисквано на първата среща на Помпео с Чавушоглу в края на април. Съединени американски щати работят против опцията Турция да купи от Русия C-400. В същото време Чавушоглу заявяваше, че Турция няма да одобри санкционен език по адрес на С-400.
Съединени американски щати и представители на НАТО нееднократно са подлагали на критика Анкара за тази договорка. Помощникът на държавния секретар Уес Мичъл беше оповестил, че пазаруването на С-400 може да се отрази отрицателно на доставката в Турция на американския изтребител-бомбардировач от пето потомство F-35. Група американски сенатори внесе законопроект за ограничение на доставките на Турция на F-35, а Чавушоглу даде обещание, че Анкара ще предприеме ответни ограничения против Вашингтон, в случай че се стигне до блокиране на доставките. Той даже заплаши, че има опция - съдействие в тази област с Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР