Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещението си в

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещението си в
Коментари Харесай

Блинкен отложи посещението си в Пекин заради китайския балон

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отсрочи визитата си в Китай след абсурда с китайския балон, прелетял над територията на страната.

Първоначално пътуването беше планувано за идната седмица. Според чиновник, осведомен със обстановката, Блинкен не желал да раздухва случая, отменяйки визитата си, само че също по този начин не желае балонът да господства на срещите му с китайски публични лица.

БГНЕС напомня, че в четвъртък се появи информация за китайски шпионски балон, който прелетял високо над северозападната част на Съединени американски щати. Товасъживи напрежението сред двете страни единствено дни преди посещаване на Антъни Блинкен в Пекин.

Високопоставен чиновник на защитата на Съединени американски щати съобщи пред кореспонденти в четвъртък, че е било премисляно свалянето на балона, само че е било решено, че това би заплашило прекалено много хора на земята.

" Ясно е, че този балон е предопределен за наблюдаване ", добави служителят.

Той добави, че балонът е прелетял над региони, в които се намират чувствителни военновъздушни бази и нуклеарни ракети в подземни силози, само че Пентагонът не счита, че той съставлява изключително рискова разследваща опасност.

Междувременно китайското външно министерство съобщи, че балонът е цивилен и се употребява за научни проучвания, " главно метеорологични ", заяви АВС.

" Дирижабълът е от Китай ", съобщи външното министерство. " Повлиян от западните ветрове и с лимитирани благоприятни условия за самоуправление, дирижабълът се е отклонил надалеч от планувания си курс. Китайската страна показва страдание за непреднамереното нахлуване на дирижабъла във въздушното пространство на Съединени американски щати заради форсмажорни условия. "

В известието се споделя още: " Китайската страна ще продължи да поддържа връзка с американската страна и ще се оправи по подобаващ метод с тази непредвидена обстановка, породена от форсмажорни условия. " /БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР