Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отлага пътуването си до

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отлага пътуването си до
Коментари Харесай

Блинкен отмени планирана визита в САЩ заради китайския балон в американско небе

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отсрочва пътуването си до Китайската национална република поради случая с китайския балон над Съединените щати, за който има съмнения, че може да е правил нерегламентирано събиране на информация. Информацията е на BBC. Блинкен трябваше да е в Китай идната седмица. Визитата му беше контрактувана сред американския президент Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин през ноември.

Пекин изрази страдание за навлизането на китайския балон във въздушното пространство на Съединени американски щати. Дирижабълът е от Китай, удостовери китайското външно министерство в петък. Това е „ граждански дирижабъл, употребен за проучвателен цели, най-вече за метеорологични цели “. „ Китайската страна съжалява за инцидентното нахлуване на дирижабъла във въздушното пространство на Съединени американски щати заради форсмажорни условия “, се споделя в изказването. Балонът се е отклонил от курса си поради мощния вятър, е версията на азиатската страна.

Министерството на защитата на Съединени американски щати по-рано изрази съмнение, че това е китайски шпионски балон, чиято цел е да разузнава за бази за нуклеарни оръжия. Балонът се следи деликатно, споделя почитан чиновник на Пентагона. Канада също заяви, че следи обстановката във въздуха.

" Сравнително огромният " балон навлезе във въздушното пространство на Съединени американски щати преди няколко дни и лети на огромна надморска височина над северозападните щати, споделя представител на Пентагона.

„ Целта на балона явно е шпионаж и актуалният му път минава през чувствителни бази “, споделя представител на Пентагона. Те включват бази на военновъздушните сили и подземни обекти за нуклеарни ракети.

Според служителя на Пентагона Китай е бил потърсен за случая и на Пекин е била " изяснена сериозността на случая " на Пекин.

Китай разгласи, че желае да обясни какво стои зад обвиняванията. Говорителка на външното министерство в Пекин предизвести, че " шумовете " по въпроса няма да оказват помощ за разрешаването на въпроса, до момента в който не станат известни обстоятелствата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР