Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Киншаса, втори

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Киншаса, втори
Коментари Харесай

Блинкън пристигна в Киншаса за втория етап от дипломатическата си обиколка

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дойде в Киншаса, втори стадий от дипломатическата му обиколка в Африка, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. По време на тази визата управляващите на Демократична република Конго и гражданското общество там чакат от посланик номер едно на Вашингтон да осъди поддръжката на Руанда за бунтовниците в източната част на нейната съседка.

Блинкън дойде на летище " Нджили " и беше посрещнат от външния министър Кристоф Лутундула, заяви президентството на ДР Конго. Среща на четири очи с президента Феликс Чисекеди е планувана за по-късно през днешния ден в президентския замък, се прибавя в късото изказване.

Президентът възнамерява да разиска с ръководителя на американската дипломация напрежението сред ДР Конго и прилежаща Руанда, упреквана в поддръжка на бунтовниците от " Движение 23 март ". Кигали да поддържа тези изказвания.

19 конгоански и американски организации приканиха в изказване Блинкън да осъди твърдо дейностите на Руанда и да съобщи, че Съединени американски щати ще наложат наказания на високопоставени чиновници на държавното управление и на други лица, подкрепящи въоръжените групи в източната част на ДР Конго.

Неправителствената организация " Хюмън райтс уоч " съобщи, че по време на визитите си в Руанда на следващия ден и в ДР Конго през днешния ден държавният секретар на Съединени американски щати би трябвало " да изрече ясно истината, колкото и неприятна да е тя ", както и " да осъди обществено, с най-твърди думи, нападенията на М23 " и " да предизвести Руанда за следствията от нейната поддръжка за това бунтовническо придвижване ".  Правозащитната организация акцентира, че също като през 2012 година, М23 прави военни закононарушения против цивилни в източната част на ДР Конго, като добави, че разполага със очевидци, които са описали изтезанията на минимум 29 души.

М23 е формирана най-вече от тутси и бе победено през 2013 година, само че още веднъж стартира военни дейности в края на предходната година, като упрекна Киншаса в неспазване на сделките за преустановяване на огъня.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР