Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън подписа в понеделник споразумение

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън подписа в понеделник споразумение
Коментари Харесай

Папуа Нова Гвинея подписва споразумение за отбрана със САЩ

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън подписа в понеделник съглашение за съдействие в региона на защитата с Папуа Нова Гвинея (ПНГ), което съгласно него ще разшири опциите на тихоокеанската островна страна и ще улесни образованието на армията на Съединени американски щати с нейните сили, предава " Ройтерс ".

Вашингтон ще даде 45 милиона $ нови средства , защото работи с ПНГ за подсилване на съдействието в региона на стопанската система и сигурността, в това число защитно съоръжение за отбранителните сили на ПНГ, намаляване на изменението на климата и справяне с транснационалната престъпност и ХИВ/СПИН, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати.
 Съединени американски щати и Филипините стартират най-мащабните си военни учения
Съединени американски щати и Филипините стартират най-мащабните си военни учения

Близо 18 000 военнослужещи ще се включат в маневрите

Блинкън също трябваше да се срещне с водачи на 14 тихоокеански острови . Премиерът на Индия Нарендра Моди по-рано даде обещание поддръжка за тихоокеанските острови на среща на върха в столицата Порт Морсби.

Вашингтон и неговите съдружници се стремят да възпрат тихоокеанските островни народи от образуването на връзки за сигурност с Китай , на фона на възходящо безпокойствие и напрежението към Тайван.

Лидерите на тихоокеанските острови, чиито територии обгръщат 40 милиона квадратни километра океан, обявиха, че покачващите се морски равнища, породени от изменението на климата, са техният най-неотложен приоритет за сигурност.
 Конференцията за климата основава фонд за загуби и вреди
Конференцията за климата основава фонд за загуби и вреди

Той е предопределен да помогне на уязвимите страни да се оправят с климатичните бедствия

На среща с министър-председателя на ПНГ, Джеймс Марапе, Блинкън сподели, че Съединените щати ще задълбочат партньорството си с ПНГ. Те разискаха икономическото развиване, климатичната рецесия и смисъла на продължаването на уговорката на Съединени американски щати с Тихия океан, сподели Държавният департамент в известие.

" Сътрудничеството в региона на защитата беше направено от Съединените щати и Папуа Нова Гвинея като равни и суверенни сътрудници ", сподели Блинкън на церемонията по подписването.

То ще разшири отбранителните качества на ПНГ, с цел да усъвършенства филантропичната помощ и реакцията при бедствия и ще улесни взаимното образование на силите на Съединените щати и ПНГ, сподели Блинкън.

" Ще бъде изцяло транспарантно ", добави той.

Отделно съглашение ще усили морското наблюдаване на икономическа зона на ПНГ посредством патрули на бреговата защита на Съединени американски щати, защитавайки стопанската система от противозаконния лов на риба.

Блинкън сподели, че партньорството с бизнеса ще донесе нови вложения на стойност десетки милиарди долари в ПНГ.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази " съжалението си, че не съумя да бъде тук ", добави той. Байдън беше заставен да анулира пътуването си до ПНГ на фона на

Марапе сподели, че съглашението ще увеличи икономическата сигурност, като даде на отбранителните сили на ПНГ " способността да знаят какво се случва в нейните води - нещо, което в никакъв случай не сме имали от 1975 година насам ".
 Филипините се оплакаха от експанзия на китайски кораби в Южнокитайско море
Филипините се оплакаха от експанзия на китайски кораби в Южнокитайско море

Отново напрежение в района

Няколко университета организираха митинги против подписването на съглашението за съдействие в защитата , като опозиционни политици споделиха, че това ще разстрои Китай. Maрапе отхвърли, че ПНГще спре  да работи с Китай, значим търговски сътрудник.

Споразумението за защита на Съединени американски щати е продължение на съществуващо съглашение, сподели той по-рано.

Марапе сподели пред медиите в неделя, че съглашението за защита също ще докара до увеличение на военното наличие на Съединени американски щати през идващото десетилетие.
 Китай упрекна Съединени американски щати в съзнателно изостряне на напрежението в Южнокитайско море
Китай упрекна Съединени американски щати в съзнателно изостряне на напрежението в Южнокитайско море

Нови искри сред Пекин и Вашингтон

Марапе прикани Индия да има поради дребните островни страни, които пострадаха от дейностите на огромните народи. Той уточни, че да вземем за пример войната сред Русия и Украйна докара до инфлация и високи цени на горивата и електрическата енергия в стопанските системи на дребните островни страни в района.

Индия даде обещание да бъде благонадежден сътрудник за развиване на дребните островни страни и се ангажира със свободен и отворен район в Индо-Тихоокеанския район. Това беше декларирано от индийския министър председател Моди на Форума за съдействие сред Индия и тихоокеанските острови. Той акцентира, че Индия е подготвена да показа своите благоприятни условия и опит в разнообразни области като цифрови и галактически технологии, здравна и хранителна сигурност, битка с изменението на климата и запазване на околната среда. Лидерите на Австралия, Съединени американски щати, Япония и Индия също реализираха съглашение за усилване на съдействието с тихоокеанските островни страни.
 Съединени американски щати разполагат нови четири военни база във Филипините
Съединени американски щати разполагат нови четири военни база във Филипините

Общият им брой в регионна става девет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР