Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън настоя да бъде потърсена

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън настоя да бъде потърсена
Коментари Харесай

Блинкън в ООН: Няма да позволим Путин да се измъкне от отговорност

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън настоя да бъде потърсена отговорност от президента на Русия Владимир Путин. Той съобщи позицията си по време на съвещание на Съвета за сигурност, на което бяха разисквани военните закононарушения в Украйна.

" Самият интернационален ред, за който сме се събрали тук, с цел да го пазим, се разрушава пред очите ни ", съобщи Блинкън.

" Не можем - няма да позволим на президента Путин да се измъкне от отговорност ", сподели той.

Блинкън упрекна Путин, че прибавя " масло в огъня " с последните си стъпки - свикването на резервисти и планирането на референдуми в следената от Русия украинска територия, тъкмо когато Киев реализира съществени триумфи на терен. Висшият американски посланик съобщи, че е от решаващо значение да се покаже, че " никоя нация не може да преначертае границите на друга със мощ ".

" Ако не успеем да защитим този принцип, когато Кремъл по този начин жестоко го нарушава, изпращаме обръщение на агресорите на всички места, че те също могат да го подценен ", сподели той.

Руският външен министър Сергей Лавров, с който Блинкен отхвърля да се срещне самостоятелно след нашествието през февруари, се нахвърли против западните обвинявания.

" Днес се прави опит да ни бъде натрапен изцяло друг разказ за съветската експанзия като източник на тази покруса ", съобщи Лавров пред Съвета за сигурност.

Той упрекна Украйна в " русофобия ", в това число посредством налагането на правила за украинския език.

" Съединените щати и техните съдружници със съдействието на интернационалните организации за отбрана на правата на индивида прикриват закононарушенията на киевския режим ", съобщи Лавров.

Франция, актуалният началник на Съвета за сигурност, свика съвещанието, с цел да подчертае търсенето на отговорност за нашествието в Украйна.

" Няма мир без правдивост ", съобщи пред кореспонденти френският външен министър Катрин Колона.

Откривайки сесията, генералният секретар Антонио Гутериш съобщи, че органът на Организация на обединените нации по правата на индивида е видял " азбучник на жестокостта - изтезания по бързата процедура, полово принуждение, изтезания и друго нечовешко и унизително отношение към цивилни жители и военнопленници ".

" Всички тези изказвания би трябвало да бъдат усърдно разследвани, с цел да се поеме отговорност ", сподели той, без да показва непосредствено Русия. " Извършителите би трябвало да бъдат подведени под отговорност в обективни и самостоятелни правосъдни производства. Жертвите и техните фамилии имат право на правораздаване, обезщетение и отплата ", съобщи Гутериш.

Украинският президент Володимир Зеленски, обръщайки се към Общото заседание в сряда, изиска специфичен арбитражен съд и наказване за Русия поради нейното навлизане и злоупотреби.

Прокурорът от Международния углавен съд, който разгласи следствие на вероятни военни закононарушения единствено няколко дни откакто Русия нахлу в прилежащата страна през февруари, акцентира на доказателствата.

" Според мен през днешния ден би трябвало да се чуе ехото на Нюрнберг ", съобщи той пред Съвета за сигурност през днешния ден, визирайки немския град, където са се провеждали процеси за военни закононарушения на нацистите.

Хан е пътувал до Украйна и е посетил град Буча, където бяха открити десетки тела по улиците и в всеобщи гробове - зверствата ужасиха света.

Москва дефинира закононарушенията като подправени. Днес Лавров съобщи, че напъните на Украйна да упрекна Русия във военни закононарушения са " пропагандна интервенция ".

Хан обаче отвърна на удара, като съобщи пред Съвета за сигурност: " Когато отидох в Буча, зад църквата " Свети Андрей " телата, които видях, не бяха подправени. "

Представителят на Украйна на съвещанието - външният министър Дмитро Кулеба, прикани за " солидарността и единството " на държавите-членки на Организация на обединените нации, с цел да оказват помощ на Киев в битката с съветската експанзия.

" Най-добрият метод да се предотвратят нови съветски зверства е да се дават на Украйна повече нужни оръжия ", сподели той пред кореспонденти.

Преди войната Русия откри по-тесни връзки с Китай. Но Съединените щати приветстваха това, което считат за внимателен звук от страна на Китай, който не е доставял обилни военни доставки на Москва.

" Приоритет е страните да възобновят разговора без предварителни условия ", съобщи китайският външен министър Ван Ий на съвещанието. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР