Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза в петък, че

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза в петък, че
Коментари Харесай

Блинкън: Офанзивата на Рафах рискува да изолира Израел в световен мащаб

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели в петък, че атака против град Рафах в южната част на Газа би рискувала " по-нататъшно уединяване " на Израел и би навредила на дълготрайната му сигурност.

Говорейки при напускането на Израел, Блинкън сподели пред кореспонденти, че е имал " откровени диалози ", имайки поради срещи с публични лица, в това число с премиера Бенямин Нетаняху.

Нетаняху сподели след срещата си с Блинкън, че, на фона на напрегнатите връзки сред двамата съдружници поради спора в Газа, който е в шестия си месец.

Блинкън сподели, че Вашингтон споделя задачата на Израел да победи " Хамас " и да подсигурява дълготрайната си сигурност, само че " огромна военна сухопътна интервенция в Рафах не е методът да го създадем ".

" Това рискува да убие още цивилни. Рискува да провокира по-голям безпорядък с даването на филантропична помощ. Рискува в допълнение да изолира Израел по света и да заплаши неговата дълготрайна сигурност и известност ", сподели той.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и Нетаняху се договориха израелска делегация да посети Вашингтон идната седмица, с цел да обсъдят проектите на Израел за Рафах.

" Ще можем да им изложим в детайли... по какъв начин тези цели могат да бъдат реализирани най-добре с интегриран филантропичен боен и политически проект ", сподели Блинкън. " Ще сложим всичко това на масата. Разбира се, ще чуем и тях. "

Блинкън също по този начин разиска с израелски публични лица " наложителното увеличение и поддържане на филантропичната помощ за хората в Газа ", сподели той, цитирайки данни, че 100% от популацията там е в остра хранителна неустановеност и се нуждае от филантропична помощ.

" През последните дни бяха подхванати някои позитивни стъпки за възстановяване на обстановката, само че това не е задоволително ", сподели той.

Съединените щати имат екипи в Доха, където се водят договаряния за краткотрайно преустановяване на огъня в Газа в подмяна на освобождението на останалите заложници.
 Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не одобри резолюция на Съединени американски щати за Газа
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не одобри резолюция на Съединени американски щати за Газа

Китай и Русия постановиха несъгласие на резолюцията на Съединени американски щати, казвайки че тя би дала зелена светлина на Израел да нахлуе в Рафах

Малко преди да напусне Израел, Антъни Блинкън отдели времето да се ръкува и беседва в петък с стачкуващи в Тел Авив , настоявайки Израел да се концентрира върху освобождението на заложниците, държани от " Хамас ", като им даде обещание, че работи за връщането им вкъщи, предава " Ройтерс ".

Няколко десетки души, в това число някои членове на фамилиите на заложници, се събраха пред хотел в Тел Авив, където беше основана делегацията на Блинкън, държайки транспаранти, призоваващи за неотложно преустановяване на огъня в Газа, която е подложена на бомбардировки, откогато " Хамас " умъртви 1200 души и взе към 250 заложници на

Някои заложници при по-ранна пауза в боевете , само че се счита, че повече от 100 са останали, макар че има известия за убити от израелски въздушни удари.

" Край на кръвта, договорката със заложниците в този момент ", скандираха протестиращите.

" Работим, с цел да ги върнем вкъщи ", сподели Блинкън, до момента в който се ръкуваше с редицата стачкуващи.

Блинкън също се срещна в хотела със фамилиите на американско-израелски заложници, сподели американски чиновник.

Някои в Израел подлагат на критика Нетаняху, че не е обезпечил съглашение за преустановяване на огъня с " Хамас " и вместо това се е съсредоточил върху изкореняването на въоръжената формация от Газа. Почти по време на израелското нахлуване, съгласно здравните управляващи в Газа.

Напрежението сред администрацията на Байдън и Нетаняху набъбна през последните седмици. Вашингтон прикани Израел да направи повече, с цел да разреши филантропична помощ в Газа, където филантропичните организации споделят, че огромна част от популацията е на ръба на глада, и предизвести против атака против южния град Рафа.

" Искаме да сложим завършек на войната. Не желаеме да я удължаваме ", сподели 27-годишният Том Шапиро, който беше измежду протестиращите.

Той сподели, че се опълчва на атака в Рафах и прикани Вашингтон да употребява военната поддръжка на Съединени американски щати за Израел като лост над Нетаняху.

" Блинкън може да притисне държавното управление да подписа договорка, сигурен съм, че има някакви лостове за въздействие. И в случай че това значи да не изпраща оръжия - той би трябвало да го направи . Смятаме, че заложниците са най-важното нещо ", сподели Шапиро.
 Израел се разгневи на закана на Ердоган да изпрати Нетаняху при Аллах
Израел се разгневи на закана на Ердоган да изпрати Нетаняху при Аллах

Тел Авив привика турски посланик
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР