Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази увереност, че възраженията

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази увереност, че възраженията
Коментари Харесай

Голяма новина от Вашингтон: Турция ще пусне Финландия и Швеция в НАТО

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън изрази убеденост, че възраженията на Турция против присъединението към НАТО на Швеция и Финландия бързо може да бъдат преодолени, съобщи Асошиейтед прес.

На конференция във Вашингтон с гостуващия финландски външен министър Пекка Хаависто Блинкън съобщи, че Съединени американски щати нямат аргументи да считат, че няма да бъде потърсено решение на безпокойствата на Турция. Изказването му пристигна, откакто турският министър на външните работи съобщи, че Финландия и Швеция ще би трябвало да създадат " съответни стъпки " преди Анкара да поддържа тяхното участие. " Съединени американски щати изцяло поддържат присъединението на Финландия и Швеция към Алианса и не преставам да имам вяра, че и двете в скоро време ще станат членки на НАТО ", сподели Блинкън. " Очакваме с неспокойствие да можем да назовем Финландия и Швеция свои съдружници ", добави той.

Хаависто на собствен ред сподели, че неговата страна и Швеция са провели напоследък " положителни договаряния " с турците по отношение на техните безпокойства и че полемиките ще продължат с желание въпросите да бъдат позволени преди срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни. " Договорихме се да продължим тези договаряния ", сподели Хаависто. " Смятаме, че тези проблеми, които Турция повдига, може да бъдат позволени. Надяваме се, че известни резултати може да бъдат реализирани преди срещата на върха на НАТО ".

Швеция и Финландия подадоха публично кандидатурите си за участие в НАТО предходната седмица. Присъединяването им към Алианса се нуждае от поддръжката на всичките 30 страни членки, само че Турция, която има втората най-голяма войска в НАТО, има възражения. Тя се аргументира с хипотетична поддръжка за кюрдски бойци, считани от Анкара за терористи, и ограничавания върху продажбата на оръжия за Турция, показва АП. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи по-рано, че договарящите делегации на Финландия и Швеция са получили документи, в детайли описващи турските безпокойства, в това число информация за терористични групировки, по време на визитата си в Турция тази седмица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР