Проверка на фактите: Тръмп невярно твърди, че Рафенспергер е казал, че бившият президент „не е направил нищо лошо“ при телефонния им разговор през 2021 г.

...
Държавният секретар на Джорджия Брад Рафенспергер отдавна е остър критик
Коментари Харесай

Държавният секретар на Джорджия Брад Рафенспергер отдавна е остър критик на поведението на бившия президент Доналд Тръмп по време на телефонен разговор от 2 януари 2021 г., в който Тръмп изрече множество лъжи за предполагаеми изборни измами и притисна Рафенспергер по някакъв начин да „намери“ достатъчно гласове, за да отмени неговия поражение в Грузия на изборите през 2020 г.

В интервю, излъчено в неделя в предаването „Meet the Press“ на NBC обаче, Тръмп твърди, че Рафенспергер наскоро е обявил поведението на Тръмп по време на разговора за напълно приемливо.

„Това беше телефонно обаждане, направено пред предполагам седем или осем адвокати. Брад Рафенспергер, ръководителят – който, между другото, миналата седмица каза, че не съм направил нищо лошо“, каза Тръмп. „Той каза: „Това бяха преговори.“ Брад Рафенспергер, с когото имах работа, оценявам, че каза това. Но той каза миналата седмица, че не съм направил нищо лошо.

Миг по-късно Тръмп повтори, че Рафенспергер „миналата седмица каза, че не съм направил нищо лошо“.

Изпълнените с лъжи усилия на Тръмп да окаже натиск върху Рафенспергер по време на разговора бяха споменати както в обвинителния акт срещу Тръмп в окръг Фултън, Джорджия, за усилията му да подкопае резултатите от изборите в щата, така и във федералното му обвинение относно по-широките му усилия за подривна дейност в изборите в цялата страна. Ако Рафенспергер изведнъж беше започнал да защитава поведението на Тръмп по време на разговора, това щеше да е важна политическа и правна новина.

Но Рафенспергер всъщност не го направи.

Първо фактите: Твърдението на Тръмп е невярно. Рафенспергер не каза, че Тръмп не е направил нищо лошо по време на разговора през януари 2021 г.

Твърдението на Тръмп за Рафенспергер, републиканец, беше едно от повече от дузина неверни твърдения, които направи в интервюто за „Запознайте се с пресата“. Президентската кампания на Тръмп за 2024 г. не отговори на искането да обясни какво предполагаемата забележка на Рафенспергер е искала да има предвид.

От офиса на Рафенспергер отказаха коментар. Но преглед на последните публични изявления на Рафенспергер показва, че той не е казал нищо подобно на това, което Тръмп каза, че е направил.

Неотдавнашните изявления на Рафенспергер относно разговора и Тръмп

Възможно е Тръмп да е характеризирал погрешно показанията на Рафенспергер от съдебно изслушване в края на август относно опита на бившия началник на кабинета на Тръмп в Белия дом Марк Медоус да премести собственото си наказателно дело в Джорджия от щатския съд във федералния съд. Никъде в показанията на Рафенспергер той не каза, че Тръмп не е направил нищо нередно или защити думите на Тръмп.

 Бившият президент Доналд Тръмп в Capitol Hilton във Вашингтон, окръг Колумбия, на 15 септември. class= Бившият президент Доналд Тръмп в Capitol Hilton във Вашингтон, окръг Колумбия, на 15 септември. Андрю Харник/АП

По-скоро Рафенспергер свидетелства, че „не го приех за неуместно“, когато Медоус му каза по време на разговора през януари 2021 г., че се надява да постигнат споразумение, което да позволи на страната на Тръмп да разгледа по-пълно данните от изборите. (Медоус беше попитал по време на разговора дали „в духа на сътрудничество и компромис“ могат „поне да проведат дискусия“, за да потърсят „по-малко спорен“ път напред.) Тази забележка на Рафенспергер беше в отговор на въпрос, който беше само относно думите на Медоус, не на Тръмп.

Рафенспергер направи други скорошни коментари относно Тръмп и разговора, но никой от тях не защити забележките на бившия президент.

Рафенспергер публикува коментар в The Wall Street Journal в началото на септември, в който критикува опитите да се използва 14-та поправка, за да се дисквалифицира Тръмп от изборите през 2024 г. на основание, че бившият президент е участвал в въстание или бунт срещу САЩ. Рафенспергер твърди, че „отказването на възможността на избирателите да избират е фундаментално неамериканско“. Но Рафенспергер дори не спомена обаждането в тази публикация.

След това Рафенспергер беше попитан за обаждането в интервю за Fox, фокусирано върху публикацията. Той каза, че е извършил надлежна проверка преди обаждането и е знаел, че различните твърдения на Тръмп за измами са неоснователни. Още веднъж той не защити поведението на Тръмп.

През юни Рафенспергер предизвика Тръмп на дебат относно легитимността на изборите през 2020 г. в Джорджия, като каза на новинарска станция в Охайо, че той има фактите на своя страна, а Тръмп не.

Какво всъщност каза Рафенспергер за разговора

Рафенспергер критикува поведението на Тръмп по време на разговора през януари 2021 г. с много подробности. Най-забележителното е, че в книгата, която издаде в края на 2021 г., „Интегритетът е важен“, Рафенспергер анализира целия запис на разговора и един по един смъмри различни коментари на Тръмп.

Рафенспергер пише, че „президентът ме молеше да направя нещо, което знаех, че не е наред, и нямаше да го направя“; че „фактите не подкрепят твърденията му“; и че „многократното искане на Тръмп за гласове ми показа, че президентът Тръмп наистина няма представа как работят изборите“.

 Бившият президент Доналд Тръмп, кандидат за президент на републиканците за 2024 г., жестикулира, докато говори на годишната среща на високо равнище Pray Vote Stand на Съвета за семейни изследвания и FRC Action във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в петък, 15 септември 2023 г. Съветът за семейни изследвания, евангелистка активистка група, наскоро стартира кампания в подкрепа на усилията на Републиканската партия за добавяне на средства за PEPFAR без езикова забрана за организации, които биха могли да предлагат или подкрепят услуги за аборти. Бившият президент Доналд Тръмп, кандидат за президент на републиканците за 2024 г., жестикулира, докато говори на годишната среща на високо равнище Pray Vote Stand на Съвета за семейни изследвания и FRC Action във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в петък, 15 септември 2023 г. Съветът за семейни изследвания, евангелистка активистка група, наскоро стартира кампания в подкрепа на усилията на Републиканската партия за добавяне на средства за PEPFAR без езикова забрана за организации, които биха могли да предлагат или подкрепят услуги за аборти. Ал Драго/Блумбърг/Гети изображения

Рафенспергер написа, че когато Тръмп каза по време на обаждането, че „мисля, че е много опасно да кажеш, че“ няма престъпност в изборите в Джорджия, „почувствах тогава – и все още вярвам днес – че това е заплаха“.

Той също така написа, че когато Тръмп каза по време на разговора, че е „криминално престъпление“ и „голям риск за вас и за Райън (Германия), вашият адвокат“ да не докладвате за корупция при изборите в Джорджия (въпреки че твърденията на Тръмп за това предполагат корупцията в изборите бяха погрешни), Тръмп не правеше „нищо друго освен опит за манипулация“, като „използваше това, което смята, че е силата на позицията си, за да заплаши Райън и мен със съдебно преследване, ако не направим това, което ни казва да направим“.

Рафенспергер също осъди продължилия месеци опит на Тръмп да подкопае общественото доверие в изборите, като написа за начина му на мислене по време на обаждането: „Започвайки много преди изборите и всеки ден след това, президентът Тръмп атакуваше основата на нашата демокрация и подкопаваше вярата на американците в нашите избирателни институции.” И той написа, че Тръмп „се опитва да преобърне волята на избирателите в Грузия и мое задължение беше да предотвратя това да се случи“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР