Държавният секретар Антъни Блинкен се отправя към Европа, за да

...
Държавният секретар Антъни Блинкен се отправя към Европа, за да
Коментари Харесай

Блинкeн се отправя към Европа да разсейва съмненията за лидерството на САЩ

Държавният секретар Антъни Блинкен се насочва към Европа, с цел да разсее подозренията по отношение на водачеството на Съединени американски щати, откакто Конгресът е в задънена улица при даването на нова помощ на Украйна, а претендентът за президент Доналд Тръмп се нахвърля против съдружниците от НАТО.


Месеци преди президентът Джо Байдън да се кандидатира за преизбиране, Блинкен ще вземе присъединяване в Мюнхенската конференция по сигурността дружно с вицепрезидента Камала Харис, откакто първо ще спре в четвъртък в Албания, непосредствен съдружник на Съединени американски щати, който мощно поддържа Украйна. Пътуването идва в миг, когато Украйна стартира да усеща неналичието на нови американски оръжия и муниции. Тръмп – предшественикът на Байдън и евентуален негов противник от републиканците през ноември – оказва напън върху партията си да не подписва пакет в Конгреса за обновяване на военната и икономическа помощ за Киев. Във вторник Сенатът утвърди пакет от 95 милиарда $ за Украйна, Израел и Тайван с удобна разлика, само че ръководителят на Камарата на представителите Майк Джонсън, който е съдружник на Тръмп, отхвърли да го подложи на гласоподаване в долната камара. По време на 4-годишния си мандат Тръмп изрази удивление от съветския президент Владимир Путин и сложи под въпрос обвързания с контракта ангажимент на Съединени американски щати да пази съдружниците от НАТО, като сподели, че е незаслужено Съединени американски щати да заплащат толкоз доста. На избирателен протест в събота Тръмп сподели, че даже би „ насърчил “ руснаците „ да създадат каквото си желаят “, в случай че член на НАТО не заплати „ сметките си “, което има поради разноските за защита.

Байдън осъди забележките на Тръмп в телевизионна изява от Белия дом във вторник, като сподели: „ Това е неуместно. Срамно е. Опасно е. Това е не е американско “. Тръмп загатна, че Русия ще победи и се опита да обвърже помощта за Украйна с напън върху Байдън да предприеме ограничения против мигрантите, които желаят да влязат в Съединените щати, присъщ проблем за републиканския претендент. Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Байдън, сподели, че Съединените щати чуват за украинските войски, които „ лимитират или даже изчерпват боеприпасите “. „ Не мога да слага график върху това. Всичко, което мога да кажа е, че с всеки минал ден, всяка минала седмица нараства цената на бездействието на Съединените щати, което се понася на фронтовата линия от смели украинци “, сподели той. „ Нашите съдружници следят това от близко. Нашите съперници следят това от близко “.

Нарастваща паниката измежду съдружниците

Всяка година Мюнхенската конференция по сигурността сплотява международните елитни политици в региона на защитата и се преглежда като барометър на трансатлантическите връзки. „ За мен е доста ясно, където и да отида и с който и да приказвам, че хората, които гледат Съединени американски щати, наподобяват доста нервни “, сподели госпожа Комфорт Еро, ръководителка на Международната спешна група. „ Мисля, че Съединени американски щати към момента се възприемат като авторитетен състезател – както позитивно, по този начин и негативно – в интернационален проект. Но мисля, че от ден на ден има паника, има угриженост, има безпокойствие по отношение на несигурността, непредсказуемостта, просто поляризацията, разделянето ", акцентира тя.

Джеймс О " Брайън, висшият американски посланик за Европа, сподели, че съдружниците " схващат, че имаме вътрешна политика тъкмо като тях " и помощта за Украйна се радва на " голяма поддръжка " измежду законодателите. Съливан изрази убеденост, че помощта ще бъде утвърдена, в случай че се стигне до гласоподаване в Камарата на представителите. В публикация, оповестена в сряда в изданието The Hill, която отразява работата на американския Конгрес, английският външен министър Дейвид Камерън уточни съюза от Втората международна война и прикани за утвърждение на помощ за Украйна. „ Смятам, че нашата взаимна история демонстрира нелепостта да се поддаваме на тираните в Европа, които имат вяра в преначертаването на границите със мощ. Имаме ресурсите, икономическата мощност, експертизата. Всичко, което би трябвало да създадем, е да накараме силата си да се отплати. Въпросът е: имаме ли воля? ", написа той

Преди Мюнхен Блинкен ще посети Тирана и ще се срещне с премиера Еди Рама. Албания се обърна твърдо към Запада след десетилетия на изолираност под властта на Енвер Ходжа и през 2009 година се причисли към НАТО. Рама завоюва хвалба от Съединени американски щати за председателството на противоречива сесия на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации предходната година за Украйна, на която участваха Блинкен, съветският външен министър Сергей Лавров и украинският президент Володимир Зеленски. Албания също беше главен център за приемане на афганистанци, които избягаха от страната си, откакто талибаните си върнаха властта през 2021 година. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР