Държавният секретар Антъни Блинкън пристигна днес на посещение в малкото

...
Държавният секретар Антъни Блинкън пристигна днес на посещение в малкото
Коментари Харесай

Блинкън пристигна на посещение в островното кралство Тонга

Държавният секретар Антъни Блинкън дойде през днешния ден на посещаване в дребното кралство Тонга като част от все по-интензивната дипломация на Съединени американски щати в Тихокеанския регион поради възходящото въздействие на Китай в него, съобщи Асошиейтед прес.

Тонга, с население малко над 100 000 души, предходната година беше разтърсена от мощно вулканично изригване, което изпрати милиони тонове водни пари в атмосферата и лиши живота на четирима души.

Повод за визитата на държавния секретар е откриването на ново посолство на Съединени американски щати в столицата Нукуалофа, както и завръщането на доброволците от Корпуса на мира след края на пандемията от коронавирус.

Блинкън се срещна с премиера на Тонга Сиаоси Совалени и други публични лица, с цел да обсъдят двустранните връзки, както и районни и световни въпроси, съобщи представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Държавният секретар изложи пред събеседниците си по какъв начин Съединени американски щати извършват обещанията за усилване на американското дипломатическо наличие и ангажираност в региона, поети от президента Байдън на историческата среща на върха с водачите на тихоокеанските острови предходната година, уточни в изказване Милър.

Говорителят означи, че визитата е изтъкнало и напъните на Съединени американски щати за справяне с климатичната рецесия в Тихия океан, в това число посредством разширение на системите за ранно предизвестие.

Следващата спирка от районната обиколка на Блинкън е Нова Зеландия, където на следващия ден той ще се срещне с представители на управляващите и ще гледа футболния мач сред Съединени американски щати и Нидерландия от Световната купа по футбол за дами.

Оттам той отпътува за Бризбън в Австралия, където дружно с американския министър на защитата Лойд Остин ще беседва с австралийските им сътрудници.

Това е трето пътешестване за Блинкън в Азиатско-тихоокеанския район през последните два месеца, след визитите в Китай и Индонезия. Съпругът на вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис, Дъг Емхоф, също преди малко завърши посещаване в Нова Зеландия и Самоа. Френският президент стартира обиколка в южната част на Тихия океан тази седмица, отбелязва АП.

Пътуването на Блинкън беше огласено малко откакто Държавният департамент уведоми Конгреса, че възнамерява фрапантно увеличение на дипломатическия личен състав и разноските за новите посолства на Съединени американски щати на тихоокеанските острови. В уведомлението се посочваше, че Китай има непрекъснати дипломатически представителства в 8 от 12-те тихоокеански островни страни, които Съединени американски щати признават, и че Вашингтон ще би трябвало да навакса изоставането.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР