Държавният резерв не е продавал нито евтино, нито съвременни апарати

...
Държавният резерв не е продавал нито евтино, нито съвременни апарати
Коментари Харесай

Капитал: Държавният резерв е опитал да продаде само много стари апарати за командно дишане

Държавният запас не е продавал нито на ниска цена, нито модерни апарати за командно дишане, каквато информация се появи в медии, оповестиха от институцията за " Капитал ". В листа артикули, качен на стоковата борса през февруари, има апарати за белодробна вентилация, които обаче са на възраст 60-70 години и надлежно, цената им е ниска. " Те са на борсата от 90-те години, от време на време възобновяваме поръчката, само че никой не ги купува. Няма искащи и при последния ни опит да ги продадем ", споделиха от запаса.

Високопоставен източник от запаса, с който " Капитал " се свърза, изясни, че оттова са дали на Съвета по сигурността в Министерския съвет още през февруари цялостен лист на номенклатурата, с която разполага запаса. След това отчет е бил даден и на спешния щаб, само че оттова не поискали да употребяват остарялата инсталация.

От Държавния запас осведомиха още, че освободените от държавното управление 100 хиляди литра за произвеждане на дезинфектанти към момента не са купени от фирмите. Интерес досега има единствено към 20% от количеството, които са купили държавни институции за стерилизация и няколко частни компании, с цел да създадат дезинфектанти.

Продадените медикаменти от запаса

През последния месец запасът е продавал и медикаменти, чийто период на валидност следва да изтече и ги е заменял с нови. Непрекъснато се обновяват и саковете за взимане на кръв. По принцип в лекарственото законодателство е заложено, че лечебните заведения нямат право да употребяват медикаменти, на които им остава по-малко от 60% период на валидност, без значение, че медикаментите са годни до последния ден, изписан на опаковката. Това значи, че в случай че лекарството е със период на валидност пет години, клиниката не може да купи за своите пациенти медикамент, на който му остава една година до края на периода на валидност, без значение, че ще го употребява незабавно. В случая с последните предложения на запаса към стоковата борса, има препоръчани за продажба препарати с изтичащ период на валидност и през тази година.

С какво разполага запасът за ковид

Държавният запас не е зареден с високоспециализирана инсталация за реанимация и лекуване като апарати за командно дишане, кибернож и други, оповестиха оттова.

В него има огромна номенклатура артикули за опазването на здравето и медикаменти, като да вземем за пример болнични кревати, дюшеци, одеяла, хирургически маси, инструментариум за интервенции и апарати, които не са комплицирани. Освен това има голям брой антибиотици, болнични артикули, бинтове, марли, алкохол и разтвори за стерилизиране на принадлежности.

Резервът е в непрекъсната връзка с Министерски съвет и спешния щаб и може да освободи нужни количества безплатно при потребност в лечебните заведения. Освен това той разполага с горива, храни и вода, като единствено в Перник досега е доставил над 1 млн. литра вода.

PETEL.BG приканва жителите към успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР