Държавният поземлен фонд е инструмент за провеждане на държавна политика. Това

...
Държавният поземлен фонд е инструмент за провеждане на държавна политика. Това
Коментари Харесай

Христанов: Да научим от Василев и Денков кой е създател на идеята за продажба на държавна земя

Държавният аграрен фонд е инструмент за осъществяване на държавна политика. Това изясни пред БНР Иван Христанов, водач на партия " Единение “, някогашен заместник-министър на земеделието. Той изрази острата си реакция против възможността държавата да стартира да продава земи от Държавния аграрен фонд.

 

" Ние сме твърдо срещу земя от Държавния аграрен фонд да бъде продавана на който и да е, по всяко време и по какъвто и да е метод. Нямаме позитивна реакция към това подозрително дружество, което по чудноват метод виждаме заложено в прогнозите за 2025 година. 

Като партия имаме вяра, че има три стълба, на които се гради както нашата политическа философия, по този начин и България. Това са еднаквост, земя и суверенитет.

 

България има най-висока централизация на благосъстоятелност на земя в цяла Европа. Това значи, че малко хора управляват прекомерно доста земя и не разрешава да се развива междинното и дребното земеделие "

 

Христанов подчерта липсата на задоволително оранжерии у нас. 

 

" Това се случва, защото има проблем със собствеността на земята, с поливането, с топлината. Бях почнал да работя, като заместител - министър, през Държавния аграрен фонд да оформим оранжерийни клъстери. Държавата да направи сондажите, да изкара геотермална сила, да обезпечи отоплението, пътната инфраструктура и поливането и да стартираме да даваме подготвена инфраструктура чартърен, с цел да се възроди оранжерийното градинарство и зарзаватчийство ".  

 

Искаме да научим от господин Василев и от господин Денков кой е основател на концепцията за продажба на държавна земя и какви са претекстовете зад нея, уточни Христанов. 

 

" Проверих всички документи. В Закона за бюджета в глава „ Земеделие “ има заложени спомагателни 340 млн. лв..Намерих писмото на министъра, в което той без да заеме позиция, споделя: „ Ако желаете да ви осигурим тези 340 млн., ние би трябвало да продадем 700 хиляди декара, които сега се употребяват за оземляване на дребни и междинни стопани “.

 

Започнах да звъня на сътрудници от Народното събрание, от министреството и от бранш " Земеделие ". Навсякъде чух един и същи отговор: " Зад това нещо стои едно държавно дружество ". 

 

Който купи тази земя, ще я купи на безценица – на 55% от пазарната й стойност, подчерта Иван Христанов.

 

Той счита също, че се прави завземане на земя посредством обезщетителни записи. 

 

" Сделки с обезщетителни записи през последните 10 години са правени напълно в интерес на огромни аграрни конгломерати. Тук се готви специфичен подарък ", предизвести Христанов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР