Държавният глава Румен Радев се срещна с Димитър Главчев и

...
Държавният глава Румен Радев се срещна с Димитър Главчев и
Коментари Харесай

Радев връчил мандата на Димитър Главчев, защото само той приел да се нагърби

Държавният глава Румен Радев се срещна с Димитър Главчев и му разпореди да сформира служебно държавно управление.

Пред медиите Радев разясни за какво е избрал точно Главчев за длъжностен министър председател - по думите му " той единствен е приел да се нагърби ".

„ Страната ни се оказа на прага на невиждана конституционна рецесия. Без да се сформира държавно управление няма по какъв начин да се назначат избори. Аз ще направя всичко допустимо, с цел да не позволи страната да изпадне в тази обстановка. Искам да благодаря на всички претенденти за служебни министър председатели, които се отзоваха. Разбирам и почитам претекстовете им за отвращение или неспособност да заемат този пост. Съжалявам за сложната обстановка, в която са сложени. Искам да благодаря на Димитър Главчев, който единствен одобри да се нагърби с тази виновна задача и прояви възприятие за дълг “, сподели президентът.

Радев не пропусна опцията да нападна измененията в Конституцията, като съобщи, че " събитията бяха показателни и разкриха тяхната неплатежоспособност ".

Димитър Главчев разгласи, че е взел " сложното решение ", тъй като не е желал да " хвърли страната в конституционна рецесия ".

„ С вас знаем, че това е мъчно решение и за двамата ни. Каква беше алтернативата в случай, че аз бях финален – да хвърлим страната в конституционна рецесия. Последствията щяха да са неприятни. С отговорност подобавам към написаното в Конституцията. Ще показва състав за държавно управление, който ще е равно далечен (от всички партии - бел. ред). Ще направя по този начин, че да не се срамувате при подписването на указа за държавно управление. Ще продължа да одобрявам евроатлантическия път на България. При съставянето на кабинет ще показва претендентите на политическите водачи. Тежък е изборът, само че ще го извърша отговорно “, сподели Главчев.

Главчев заема поста на ръководител на Сметната палата от юли 2023 година

от основаването на партията и влизането ѝ в Народното събрание.

През 2012 година беше определен за ръководител на така наречен комисия " Хохегер ", която трябваше да проверява лобистки схеми на австрийския съветник към тогавашното управление на Българска социалистическа партия в лицето на Сергей Станишев. Главчев беше посочен и отпред на друга парламентарна комисия, която се зае да следи активността на самостоятелния регулатор ДКЕВР в края на 2012.

Главчев беше и ръководител на Контролната комисия на ГЕРБ - основна част от устройството на партията, която следи за осъществяването на решенията на ГЕРБ, управлява бюджета и прави проверки на всички партийни органи.

В петък народните представители одобриха в незабавен порядък, че назначеният за длъжностен министър председател употребява неплатен отпуск от досегашната си служба по време на своя мандат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР