Държавният глава Румен Радев призова в телефонен разговор с турския

...
Държавният глава Румен Радев призова в телефонен разговор с турския
Коментари Харесай

Радев иска от Ердоган координация при извеждане на блокираните български и турски моряци в Украйна

Държавният глава Румен Радев прикани в телефонен диалог с турския си сътрудник президента Реджеп Тайип Ердоган за координирани дейности за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на спокойно съглашение сред двете страни в спора. Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба - „ Рожен “, който е локализиран на пристанището Черноморск (Черно море), и „ Царевна “ – на пристанище Мариупол (Азовско море). Това оповестиха от прессекретариата на президента.
 
Българският държавен глава приветства напъните на Турция и на президента Реджеп Тайип Ердоган за посредничеството при разрешаването на военния спор в Украйна по дипломатически път. В същото време към момента няма изясненост по кое време ще завърши този спор и са нужни своевременни старания за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните дейности.
 
Румен Радев открои и готовността на България за засилено партньорство в енергетиката и обезпечаване на различни енергийни доставки от Турция при следващо задълбочаване на военния спор в Украйна.
 
Обща бе и позицията, че двустранният стокообмен от 6.5 милиарда $ не дава отговор на опциите на двете страни и има огромен капацитет за развиване на двустранното съдействие в стопанската система , взаимните вложения, енергетиката и в областта на сигурността.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР