Държавният глава настоява при невъзможност за ускорени доставки на изтребителите,

...
Държавният глава настоява при невъзможност за ускорени доставки на изтребителите,
Коментари Харесай

Румен Радев предлага да купим изтребители втора ръка на лизинг

Държавният глава упорства при неспособност за ускорени доставки на изтребителите, които чакаме от Съединени американски щати, България да търси самолети втора употреба на лизинг. Това заяви той след срещата на върха на НАТО, на която бе разисквана променената среда на сигурност и провокациите пред стабилността и сигурността в Източна Европа, произлизащи от войната в Украйна.

Радев акцентира, че интензивно разисква този въпрос с премиера Кирил Петков, тъй като се оказва, че България би трябвало чака още 10 години за тях, а това е " извънредно доста време ".

Решението за ремонта на нашите изтребители в Полша е краткотрайно, би трябвало ни стабилно решение, безапелационен е президента.

" Ние би трябвало да запълним тази празнота, с цел да не загубим най-важното - способността на летци и авиационни експерти ", разясни той.

Затова той е сложил въпроса и пред американския президент Джо Байдън, с цел да може да се откри решение.

" Ако не може да се форсира доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора употреба Ф-16 на лизинг. Ако и това не става, би трябвало да търсим вид за европейски изтребители на лизинг от нашите сътрудници. Италия и Франция са подготвени да дискутираме този въпрос ", сподели президентът и добави, че предстоят такива диалози на Кирил Петков и с Германия.

Той заяви още, че министър председателите на Англия и Италия са предложили техни военни да се причислят към многонационалната батальонна група на България.

" Знаете има към този момент рота от Съединени американски щати с бронирани машини. Борис Джонсън също предложи Англия да изпрати своя рота150 индивида. Италианският министър председател Марио Драги също съобщи такава подготвеност ", акцентира президентът.

Той разяснява също по този начин, че измежду най-обсъжданите тематики на срещата са били проектите на доста страни внезапно да усилят военните си бюджети на фона на войната в Украйна.

" В хода на военните дейности голям брой страни взеха решение да си усилят разноските, а това значи нови качества. Има страни, които от дълго време са постигнали 2% от своя Брутният вътрешен продукт за военни разноски. Те подчертаха, че отиват към този момент към 2,5%, някои отиват и на 3%. Чуха се и такива, които възнамеряват в околните години да доближат 4% от своя Брутният вътрешен продукт ", уточни Радев.

И разясни, че повишение на тези бюджети, значи " нови качества и по-голяма оператива съгласуемост ".

България е изложила пред НАТО и своите визии за нуждата да се работи интензивно със прилежащите ни страни за създаване с финансовите механизми на Алианса на системата от тръбопроводи за обезпечаване на гориво .

" Трябва да покачваме и устойчивостта във връзка с подвижността, на логистичното обезпечаване. Затова България е изложила и своите визии да работим интензивно дружно с нашите съседи, като Гърци и Румъния, за създаване на финансовите, механизми на НАТО на системата от тръбопроводи за обезпечаване на гориво ", сподели Радев.

Оценката му извършеното през днешния ден съвещание на НАТО е, че в никакъв случай алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на нуждата от неотложни ограничения за поддръжка на Украйна, за преустановяване на експанзията от Русия, към връщане на дипломацията, за увеличаване на източният фланг на НАТО.

" Една от огромните задания на тази среща беше, че по никакъв метод не би трябвало да позволяваме ескалация на спора отвън територията на воюващите страни сега. Основната цел на Алианса е отбраната по чл.5 на всяка една държава-членка, която бъде застрашена. По никакъв метод НАТО да не се намесва в този спор, с цел да избегнем Трета международна война ", уточни Радев.

По въпроса за снабдяване на военно съоръжение на Украйна, президентът съобщи, че подобен апел няма в НАТО и това е решение на обособените страни.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР