Държавният газов оператор Булгартрансгаз и саудитският Консорциум Аркад подписаха в

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз и саудитският Консорциум Аркад подписаха в
Коментари Харесай

Булгартрансгаз и консорциума Аркад подписаха договор за Турски поток

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " и саудитският " Консорциум Аркад " подписаха в Министерския съвет контракта за създаване на българската част от " Турски поток ". Документът планува пробутване на водопровод от турско-българската до българо-сръбската граница.

Новият газопровод ще се трансформира в едно от главните трасета за транспорт на съветски газ към Европа като Кремъл възнамерява през идната година да спре преноса през Украйна.

Той ще даде опция на България да резервира своето геополитическо състояние в тази част на Стария континент като един от главните газоразпределителни центрове, а страната ни ще продължи да получа директни такси от транспорт на синьо гориво през нашата страна.

Газопроводът би трябвало да бъде построен за година и шест месеца. За реализатор на плана през март беше определен саудитският консорциум " Аркад ". Впоследствие той беше декласиран поради закъснение в част на неговата документи. " Аркад " апелира, а Комисията за отбрана на конкуренция излезе с решение, с което разпореди на " Булгартрансгаз " да подписа контракт точно с арабската компания. Само преди този момент дни това решение беше препотвърдено от Върховния административен съд. Това даде опция през днешния ден в постройката на Министерския съвет да бъде подписан и публично договорът
 Реализацията на плана за българската част от Реализацията на плана за българската част от "Турски поток " ​започва от на следващия ден
Държавният газов оператор "Булгартрансгаз " и Саудитско-арабският консорциум "Аркад " подписаха контракт за създаване на българската част от "Турски по...

Днес стана ясно още, че съветската страна поддържа предлагането на България новият газопровод да се назовава " Балкански поток ". Това стана ясна по време на взаимна конференция сред министър-председателя Бойко Борисов и министъра на стопанската система на Руската Федерация Денис Мантаров, който е на посещаване в България, и през вчерашния ден взе участие в съвещанието на смесената българо-руска икономическа комисия, което се организира във Варна. Тогава стана ясно, че Москва е подготвена да ни подава синьо гориво още на 1 януари 2020 година, в случай че страната ни успее до тогава предварително да построи тръбопровода. Стана ясно още, че Русия продължава да поддържа своя интерес към построяването на втора нуклеарна централа у нас на площадката на Белене.

Пред Денис Мантуров,Бойко Борисов още веднъж акцентира значимостта на подписания през днешния ден контракт със Саудитска Арабия и съобщи, че страната ни държи Балкански поток да се наложи като термин. Енергийната тема е доста значима и перспективна в връзките сред двете страни, акцентира Мантуров.
Денис Мантуров -министър на индустрията и търговията на Русия: Това е един огромен блок за взаимоотношение и допустимо наше присъединяване в градежа на Балкански поток. Ние харесваме това име и разчитаме на доставки на наше съоръжение, в това число на тръбната продукция, в границите на осъществяването на този план за градеж на газопровода.
Разчитаме и сме подали поръчка и за присъединяване в градежа на АЕЦ " Белене " и сме подготвени за интернационална кооперация, което би било оптималният вид, акцентира още Мантуров. Темата разяснява и Борисов.

Бойко Борисов: Много държим на процедурите - да са транспарантни, ясни и точни.
По думите на премиера има доста огромно състезание сред корейската и китайската компании, които също са подали документи и възможностите този план да стане доста добър съгласно него са големи. А днешното наличие на Мантуров на подписването със саудитците Борисов дефинира като още едно доказателство, че връзките сред България и Русия не са влошени поради шпионската спекулация, избухнала с повдигнатите обвинявания против ръководителя на придвижване " Русофили " Николай Малинов и наложените забрани за влизане в България на съветския олигарх Константин Малофеев и съратника му военачалник Леонид Решетников.

Бойко Борисов: Не е стояло на вниманието ни да си скапваме връзките с Русия, нито пък при тях, нито имаше и коментар. Както Юра доскоро сподели: " Аз имам един шеф. Той е министър Лавров. Нито познавам Малофеев, нито познавам Решетников ". Така завършихме диалогът при мене по тази тематика.
В тази връзка Премиерът Борисов се обърна и към съветския дипломат у нас,който също беше в залата.
Бойко Борисов: Нека съветския разузнавач да седне, апелирам те, Юра седни. Нали те оповестиха за разузнавач номер 1 и теб. Добре пристигнали, ние с посланика сме дългогодишни другари.
Извън шпионския скандал и енергетиката, на срещата си с Денис Мантуров Бойко Борисов разиска през днешния ден и производството на военнопромишления комплекс, съдействието във фармацията, туризма и образованието.

Засегната е била и тематиката за ферибот сред Бургас и Новоросийск.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР