Държавният департамент на САЩ публикува ежегодния си Доклад за състоянието

...
Държавният департамент на САЩ публикува ежегодния си Доклад за състоянието
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ вижда проблеми в полицейското насилие медийната свобода и дискриминацията у нас

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява годишния си Доклад за положението на правата на индивида в Република България . В него се приказва за " обилни проблеми с правата на индивида , които включват достоверни отчети за: принуждение от страна на полицията, в това число корист със свободата на събранията; случайни арести; съществени проблеми със правосъдната независимост; съществени ограничавания върху свободното изложение, в това число принуждение и закани за принуждение против публицисти и корпоративен и политически напън върху медиите; съществени корупционни прояви; назадничавост и дискриминация по отношение на ромите; принуждение над деца; и закононарушения, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към половите малцинства ", излиза наяве от самия отчет, оповестен на уеб страницата на Държавния департамент.

Според отчета управляващите са подхванали стъпки за гонене и наказване на чиновници, които са направили нарушавания на човешките права и корупция, само че дейностите на държавното управление са незадоволителни и безнаказаността остава проблем.

Полицейско принуждение

Според Българския Хелзинкски комитет (БХК) полицията безнаказано физически малтретира арестуваните в арестите и практиката е необятно публикувана . БХК се базира на лично изследване, съгласно което една трета от арестуваните в полицейски сектор в Бургас се оплакват от физическо принуждение, в това число посредством токов удар. Целта е била да се извлече информация. През август основният прокурор е докладвал на Народното събрание, че 12 от 15-те следствия за полицейско принуждение, по отношение на полицейско принуждение по време на антиправителствените митинги през 2020 година, са прекъснати заради липса на доказателства, до момента в който останалите три не престават.

Условията в някои затвори и центрове за задържане не престават да бъдат неприятни , само че Неправителствени организации означиха позитивни промени. Има известия за претъпканост в някои места за задържане, корупция в затворническия личен състав и несъответстващи санитарни, битови и медицински условия.

Медийна независимост

Конституцията и законът плануват независимост на изложение, в това число за членове на пресата и други медии, и държавното управление като цяло зачита това право, написа в отчета. Въпреки това не престават да съществуват опасения, че корпоративният и политически напън, неефективната и корумпирана правосъдна система и непрозрачното държавно контролиране на ресурсите, предопределени за поддръжка на медиите (включително фондове на ЕС), съществено повреждат медийния плурализъм. През април Amnesty International съобщи в своя Доклад за положението на човешките права в света, че " свободата на медиите продължава да се утежнява, като публицистите, които проверяват проведената престъпност и корупцията, са изправени пред мощен политически и прокурорски напън под формата на закани и заплашване ". През септември отганизацията " Репортери без граници " (известни с френското си редуциране RSF) обявиха, че медийната среда е белязана от " физически офанзиви и оскърбителен акции против журналисти; безотговорност за закононарушения на принуждение против кореспонденти и правосъден тормоз; преднамереност на публичните медии, изключително в навечерието на изборите; корупция, дезинформация и липса на бистрота по отношение на собствеността на медиите; медиен плурализъм, заплашен от централизация на собственост; както и пристрастност и неяснота при разпределянето на държавната помощ за медиите, в ущърб на самостоятелните медии. "

Според БХК свободата на изложение " в допълнение се утежнява " и е белязана от " рекордно ниски равнища на без значение финансиране и доверие в медиите ", което трансформира самостоятелните медии в " лесна плячка за притежатели, които имат политически или стопански връзки с държавното управление " и по този начин те могат да дефинират и направляват публичния дискурс.

Според RSF " дребното откровени публицисти са непрекъснато подложени освен на оскърбителен акции и тормоз от страна на страната, само че и на заплашване и принуждение ". В годишния си отчет за 2020 година, показан през май, БХК изрази " тревога " от " опитите на страната да прикрие обстоятелства посредством репресии, както и крещящия си отвод да проверява и санкционира офанзиви против публицисти ".

Вътрешни и интернационалните организации подлагаха на критика както печатните, по този начин и електронните медии за публицистична пристрастност, липса на бистрота при тяхното финансиране и благосъстоятелност и неустойчивост на политическо въздействие и стопански тласъци . Въпреки законовото условие за откриване на собствеността на медиите, доста медии не се съобразиха, а информацията за собствеността на медиите не беше изцяло обществено налична.

Права на бежанците

Относно правата на бежанците Върховният комисарият за бежанците към Организация на обединените нации (ВКБООН) рапортува зачестили случаи на принуждение, грабежи и унизителни практики против мигранти и търсещи леговище по границата с Турция .. БХК твърди, че държавното управление задържа мигранти и търсещи леговище единствено когато задържането им не може да бъде избегнато, като да вземем за пример в региони, следени от Неправителствени организации, както и във влаковете, само че в противоположен случай изтласква назад всички останали.

Корупция

Държавният департамент подлага на критика и битката с корупцията. В Доклада написа " Прокуратурата заяви, че е работила по 274 досъдебни следствия през 2020 година, вследствие на които са повдигнати 17 обвинителни акта на 56 лица и има 5 неоправдателни присъди. През юли Неправителствени организации " Антикорупционен фонд " заяви, че през предходните пет години е следила следствия против 63 високопоставени някогашни министри, заместник-министри, депутати, магистрати, кметове и регионални шефове. Фондът за битка с корупцията също отбелязва спад в антикорупционните правосъдни преследвания с нулеви присъди. "

През юни министрите от служебното държавно управление оповестиха, че контракти за 8,6 милиарда лв. (повече от 40 процента), предоставени от държавни компании при предходното държавно управление от 2019 година, са употребявали " инхаус " процедури и не са минали през процедури за публични поръчки. Министърът на районното развиване даде образец, в който някогашното държавно управление е отпуснало над 1,5 милиарда лв. на държавната компания " Автомагистрали ", която е упълномощила огромна част от парите на частни компании като предплатени заплащания за планове, които не са стартирали.

Домашно принуждение и права на дамите

Според неправителствената организация " Център за креативно правораздаване " законът не обезпечава задоволителна отбрана на жертвите на домашно принуждение . Омбудсманът на България разкритикува законовите разпореждания, които освобождават нарушителя от наказателно гонене за нанасяне на междинна телесна щета (например строшен зъб) или по-сериозно пострадване, като съзнателно заразяване на разположение с болест, излъчена по сексуален път.

Жените в бедните селски и ромски общности имат по-малък достъп до контрацепция заради беднотия и липса на информация и обучение. Разходите за контрацепция не се покриват от здравната застраховка. Лица под 16 години не могат да си запишат час при гинеколог или да създадат тест за ХИВ без единодушието на родителите .

Ромските неправителствени организации обявиха, че доста общини слагат дискриминационни условия за достъп до здравни услуги, с цел да лимитират достъпа на ромските дами до тях.

Етническа дискриманция

" Обществената назадничавост към малцинствените групи продължава и се демонстрира в честа дискриминация против роми и етнически турци. Политическите и държавни представители от време на време го утвърждават или подтикват. Правозащитни организации оповестиха, че расовата дискриминация против ромите се е нараснала по време на извънреднот състояние поради ковид. Медиите постоянно разказват ромите и други малцинствени групи, употребявайки дискриминационен, позорен и афектиран език, като акцентират случаи, в които роми са направили закононарушение. Националистически партии като " Атака ", ВМРО-БНД, " Възраждане " и Национален фронт за избавление на България (НФСБ) рутинно прибягват до остри антиромски, антитурски и антисемитски лозунги и изразителност. През юни изследване, поръчано от немската фондация " Фридрих Еберт " откри възходящ етноцентризъм и " индикации за евентуален расизъм ", като единствено 22 % от респондентите показват предпочитание да живеят дружно с турци и 15 % с роми, до момента в който 15 % са подготвени да имат семейство връзки с турци и 5 % с роми, " се споделя буквално в отчета.

Законът не разрешава етническата сегрегация в мултиетническите учебни заведения и детски градини, само че разрешава етническа сегрегация на цели учебни заведения . От ромските деца 30 % (в съпоставяне с 16 % пет години по-рано) са били записани в сегрегирани учебни заведения отвън всеобщото обучение, съгласно Европейския център за правата на ромите. Според неправителствената организация Amalipe има сегрегирани учебни заведения в 26 от 28-те района в страната и почти 10 % от общообразователните учебни заведения в страната са били етнически сегрегирани. Ромските деца постоянно посещават де факто сегрегирани учебни заведения, където получават по-ниско обучение. Имало е случаи на етнически български възпитаници, които се отдръпват от десегрегирани учебни заведения, като по този метод дейно ги ресегрегират. Ромски Неправителствени организации оповестяват, че доста учебни заведения в цялата страна са отказвали да запишат ромски възпитаници.

Лица с увреждания

Хората с увреждания нямат достъп до обучение, здравни услуги, публични здания и превоз на равна основа с другите . Законът пази правата на хората с физически, умствени, интелектуални и сензорни увреждания, в това число техния достъп до здравни услуги, обучение, претовареност, жилища, социална инфраструктура, превоз, спортни и културни събития, публични и политически събития, правосъдна система, и други услуги, само че държавното управление не е приложило дейно тези разпореждания .

Според неправителствени организации продължаващата деинституционализация, която беше предопределена да бъде копие на сходна промяна на детските институции, не съумя да реинтегрира хората с увреждания в общността. Вместо това държавното управление разпредели локални и европейски запаси за институционални грижи. Продължават известията за физическо малтретиране, потреблението на механични ограничавания и недостойното отношение към лица с когнитивни и умствени увреждания в психиатрични лечебни заведения и домове за обществени грижи.

Дискриминация на половите малцинства

Дойладът на държавния департамент приказва и за принуждение и дискримнация на лицата с разлиямна полова ориентировка , като дава образец с провеждането на " контра-шествия " против оповестени авансово обществени прояви, проведени от ЛГБТИ общността, по време на които са хвърляни предмети и димки. Съобщава се и за случай на малтретиране на 15-годишен възпитаник в Пловдив, тъй като " имал гейски глас ". Отбелязват се и позициите на някои партии и шполитически водачи, като се дава образец жотново с ВМРО-БНД и политика Боян Расате.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР