Държавният департамент на САЩ постави Алжир в списъка с държави

...
Държавният департамент на САЩ постави Алжир в списъка с държави
Коментари Харесай

САЩ постави Алжир в списъка за нарушаване на свободи

Държавният департамент на Съединени американски щати сложи Алжир в листата с страни под " особено наблюдаване " за осъществяване или толериране на съществени нарушавания на свободата на религията.

" Освен Алжир, Централноафриканската република, Коморските острови и Виетнам са също в специфичния лист за наблюдаване за присъединяване или толериране на тежки нарушавания на религиозната независимост ", съобщи държавният секретар Антъни Блинкен в прессъобщение.
-->
Америка дефинира също по този начин Иран, Северна Корея и Китай като " страни с особена угриженост ".

Докладът за свободата на религията за 2020 година цитира няколко нарушавания на правата в Алжир, в това число затварянето на няколко църкви.

" Правителството е затворило 13 църкви и е наредило още седем да бъдат затворени от 2018 година насам, защото те не са имали нужното позволение за осъществяване на неислямски богослужения ", се споделя в отчета.

Националният комитет за немюсюлманско религиозно поклонение не е издал нито едно позволение на църкви, свързани с Протестантската черква на Алжир.

Европейският парламент също подлага на критика Алжир за потисничеството над християните и религиозните малцинства през 2020 година. Европейският народен представител Мария Сорая прикани за предприемане на дейности против Алжир за възпрепятстване на християните да практикуват религията си.

Комисията за интернационална религиозна независимост на Съединени американски щати (USCIRF) прикани за  репресии против евангелската протестантска общественост в Алжир, както и за закриването на двете най-големи протестантски църкви в страната.

Други нарушавания на правата на индивида в Алжир също бяха подложени на критика през последните години, в това число потреблението на антитерористични закони за гонене на публицисти и протестиращи.

Само преди дни алжирските управляващи арестуваха известния самостоятелен публицист Ихсан Ел-Кади и затвориха неговата интернет станция Radio M, която се смяташе за последното останало място за свободен политически спор в страната. Ел-Кади е бил задържан в ранните часове на събота от шестима цивилни служители на реда в дома си в село източно от столицата Алжир, съгласно членове на фамилията.

Тринадесет членове на Европейския парламент също неотдавна насочиха писмо до Европейски Съюз, в което осъдиха мрачната обстановка, пред която са изправени алжирските деятели, изключително тези, които пазят правата на дамите.

Според американския отчет за правото и религията,  алжирският закон контролира проявата на вяра или убеждения посредством няколко правни механизма, в това число алжирския углавен кодекс и Наредба 06-03 за контролиране на немюсюлманските организации.

В отчета се прибавя още, че " през последните години алжирското държавно управление от ден на ден ползва тези закони, хвърляйки в пандиза лица по обвинявания в осквернение.

" Лишаването от независимост на алжирци по обвинявания в осквернение и дискриминационното използване на законовите разпореждания, регулиращи богослужението, съставляват нарушавания на свободата на религията. Правителството на Съединени американски щати би трябвало да продължи да слага Алжир в своя специфичен лист за наблюдаване за осъществяване на тежки нарушавания на интернационалната религиозна независимост ", написа още в отчета.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР