Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на управляеми ракетни

...
Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на управляеми ракетни
Коментари Харесай

В сделка на Lockheed Martin САЩ продават на Финландия реактивни системи за залпов огън

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуалната продажба на управляеми ракетни системи за залпов огън и обвързваното с тях съоръжение на Финландия в договорка, оценена на приблизителна цена от 535 милиона $, се споделя в изказване на Пентагона, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Главен реализатор ще бъде компанията " Локхийд Мартин " (Lockheed Martin), оповестиха през вчерашния ден от Пентагона. " Финландия има намерение да употребява това въоръжение и услуги за защита, с цел да усили националните си ресурси, като укрепи качествата за сухопътна и въздушна защита в северния фланг на Европа ", се споделя в известието.

" Увеличените национални ресурси са от решаващо значение за финландската защита и дарба за въздържане, поради влошената обстановка със сигурността в Европа ", се прибавя в изказването.

Междувременно президентът на Финландия Саули Нинистьо изрази убеденост в поддръжката на Унгария за утвърждението на молбата на скандинавската страна за присъединение към НАТО, заяви ДПА.

" Хубаво е, че Финландия може да разчита на Унгария за ратификация на участието ни в НАТО ", написа Саули Нинистьо през вчерашния ден в Туитър след телефонен диалог с унгарския министър председател Виктор Орбан.

Финландия и Швеция аплайваха за участие в западния боен алианс след нахлуването на Русия в Украйна. Всички 30 членки на НАТО би трябвало да ратифицират присъединението им и 28 от тях към този момент са го създали - изключенията са единствено Унгария и Турция.

Министърът на външните работи на Финландия Пека Хависто съобщи, че неговият маджарски сътрудник Петер Сиярто му е удостоверил, че Унгария ще прегледа кандидатурите на Финландия и Швеция по едно и също време и няма да слага никакви условия към процеса на присъединение. Той заяви това на среща в Хелзинки, като беше представен от Финландското радио и телевизия.

Правителството на Орбан внесе проектозакона за ратификация в Народното събрание преди седмици. Контролираният от ръководещите парламент обаче към момента не го е присъединил в дневния ред.

Съединени американски щати изнасят оръжие и за Австралия

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди през вчерашния ден и евентуалната продажба на 24 военнотранспортни самолета " Супер Херкулес " и обвързваното с тях съоръжение на Австралия в договорка, чиято стойност може да доближи 6,35 милиарда $, заяви Пентагонът. " Локхийд Мартин " е още веднъж основният реализатор за препоръчаната продажба, която цели да помогне на Кралските австралийски военновъздушни сили да заменят стареещия си товарен флот и да подобрят цялостната си оперативна дарба, съгласно изказване на Пентагона.

" Австралия е един от най-важните ни съдружници в Западната част на Тихия океан ", се акцентира в известието. Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за вероятната продажба през вчерашния ден. В известието не се прецизира дали е подписан контракт и дали договарянията са завършили.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР